Kraljevstvo Božje raste u nama

Bez Boga čovjek ne gubi samo duhovnu stvarnost, već i ona materijalna postaje besmislena. Odbacujući njegovo gospodstvo čovjek se utječe drugim idolima, preuzima drugačija mjerila koja najčešće otvaraju vrata kaosu u različitim oblicima.

Govornik koji nije skrivao istinu

Harrison Butker je katolik koji se nigdje i nikada ne boji javno svjedočiti svoju katoličku vjeru. Kao kicker NFL kluba Kansas City Chiefs i trostruki NFL prvak, na poziv vodstva Benedictine College u kanzaškom Atchisonu, 11. svibnja 2024. održao je govor diplomantima. Iz govora smo izdvojili najvažnije dijelove.

Živjeti vjeru

Vjera je odnos s Bogom i funkcionira samo kad se živi, kad je čovjek otvoren Bogu. Tad ga Bog mijenja, oplemenjuje i čini otvorenim, pomirljivim i susretljivim prema drugim ljudima.

Kako je izigrana teologija oslobođenja

Nažalost teologija oslobođenja nije uspjela jer je došlo do prevelikoga naglaska političkoga na štetu socijalnoga i ljudskoga, revolucionarnoga na štetu ljubavi. Pokazalo se još jedanput da čovjek obuzet vlašću i sobom vrlo brzo zaboravlja na ideale.

Iz odnosa s Bogom mijenjati svijet

Prof. dr. fra Ante Vučković predvodio je korizmenu duhovnu obnovu za mlade u katedrali sv. Stošije u Zadru. Izvještaj od održanoj duhovnoj obnovi u cijelosti prenosimo sa stranica Informativne katoličke agencije.

Samo Bog daje istinsku radost i ispunjenje

Tehnologija nije samo tehnologija jer je u njoj upisana određena namjera. Ako ta namjera nije u službi čovjeka, onda ne možemo govoriti o napretku, već o nazadovanju, jer sve što ne služi za dobro čovječanstva ne može se smatrati napretkom.

Sektaška zastranjenja u crkvenim institucijama

Francuska biskupska konferencija pokrenula je prije deset godina Ured za sektaška zastranjivanja. Prijevod njihovog dokumenta „Dérives sectaires dans les institutions d’Église: liste de critères“ („Sektaška zastranjenja u crkvenim ustanovama: popis kriterija“) donosimo u cijelosti.

Mons. Dražen Kutleša: Vrlinama odgajati

Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša posjetio je krajem veljače Hrvatsko katoličko sveučilište na kojem se susreo s Upravom i zaposlenicima Sveučilišta. Tom prigodom održao je i govor kojeg u nastavku donosimo u cijelosti.

Odlučiti se za Boga

Redovnički život ne smije postati bijeg, nadomjestak, utočište, jer nas je strah života izvan samostanskih zidina. Odluka za redovnički život može biti samo plod velikodušne ljubavi prema Bogu.

Molitva za ozdravljenje

Neka ova molitva započne u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Neka sa mnom bude tvoja milost, Gospodine Isuse Kriste, tvoja ljubav, Bože Oče, i tvoje vodstvo, Duše Sveti.

Kršćanstvo kao temelj i kriterij demokracije

Samo ljudi koji imaju zajedničke vrijednosti, pomoću kojih se stvara konsenzus, mogu i uspješno upravljati društvom. Ukratko, sasvim je naivno spašavati samo pande, činčile, leptire... a zanemariti čovjeka, njegovu duhovnu dimenziju o kojoj ovisi red ne samo u njemu i u društvu već i u cijelom svemiru.

Što je ostalo od kršćanstva u Europi?

Ponukani brzim promjenama koje duboko preoblikuju europsko društvo razmišljamo o modernom čovjeku i njegovim vrijednostima danas. Što se tiče religiozne dimenzije njegova života ona, kako vrijeme prolazi, izgleda sve poraznije.

Put do Boga

Pitanje Boga nadilazi mogućnosti koje pruža znanstvena spoznaja i njezini instrumenti proučavanja stvarnosti. Ono je više subjektivne nego objektivne naravi jer Bog se 'pronalazi' u odnosu a ne kao neki 'predmet' odvojeno od čovjeka.

Kritika prožeta ljubavlju

Zastane čovjek pred veličinom malenosti Božjega trubadura, Franje iz Asiza. Sve što je imao uložio je u neraspadljivo blago Bogu predanoga života koji stoljećima svijetli nesmanjenom jačinom kao nenametljiva inspiracija ljudima mnogih nacija, jezika i kultura. A prošlo je već 800 godina!

Romano Guardini: Sabranost

Krepost sabranosti znači da je kroz zalaganje, odgoj i iskustvo čovjeku postalo jasno da se život odigrava između nutrine osobnosti i izvanjskosti svijeta, između dubokoga središta i široke cjeline

Petar Pereža: Zašto vjerujem?

U emisiji Zašto vjerujem Hrvatskog katoličkog radija urednik Ante Novak razgovara s Petrom Perežom, poznatim televizijskim voditeljem, urednikom i novinarom, o njegovu iskustvu vjere, molitvi, poznanstvu s nekim svećenicima...

Bog: čovjekova samoprojekcija?

Iako Bog nije čovjekova projekcija nego od čovjeka neovisna Činjenica i Stvarnost, čovjekove slike Boga ipak mogu postati čovjekova samoprojekcija – pripisivanje čovjekovih osobina Bogu

Tri laži o sebi

Prinijeti život Bogu znači osloboditi sebe tri laži o sebi: prve laži o bespomoćnosti, druge laži o bezvijednosti i treće laži o tome da nikomu nije stalo do nas.

Oholost i zavist dvije sestre blizanke

Ono što zavidnik ne podnosi je očitovanje drugačijeg života drugoga u njegovoj produktivnoj snazi. Dok umire od zavisti promatrajući onoga komu zavidi, subjekt zavisti prepoznaje implicitno – nikada si to ne priznajući – izvrsnost drugoga i muči se zbog nemogućnosti da ga u tome dosegne.