Odgoj a ne tehnologija ključ je budućnosti

Svaka nova generacija u biti predstavlja invaziju malih “barbara” na našu civilizaciju, i potrebno ih je civilizirati prije nego što je unište. Ako ih se ne odgaja jer će, tobože, oni sami “slobodno i najbolje” izabrati što je za njih a što nije onda moramo računati i na posljedice takva “odgoja”.

Nada koja život znači

Od jednog mita u kojem smo bili proglašeni svemoćnima, kroz znanost i tehnologiju, sad smo, čini se, upali u drugi mit o našoj bespomoćnosti pred sve kompleksnijim svijetom.

Smisao patnje

Htjeli to priznati ili ne pandemija koronavirusa zaustavila je redoviti ritam života i sve nas natjerala da razmišljamo o temeljnim pitanjima života. Osobito se to odnosi na pitanje smisla života, smisla boli i patnje te načina na koji se čovjek s njom suočava.

Postoji li Bog?

Postoji li Bog? To je jedno od najvažnijih pitanja koje osoba može razmotriti. Vjerujete li ili ne u Božju opstojnost ima goleme posljedice na vaš pogled na život, čovječanstvo, moralnost i sudbinu.

Zašto ostajem u Crkvi?

Uvijek govore: “Crkva bi trebala”. Balthasar zaključuje: “Kad čujem ‘Crkva bi trebala’, čini mi se da bih trebao reći: ‘ja bih trebao’. Tim više što od Crkve mnogo više dobivam nego što zaslužujem.

Fra Karlo Balić – teolog uznesenja

Fra Karlo Balić razvio je mnogostruku i plodnu djelatnost na području mariologije i skotizma. S tih je područja objavio više studija, monografija, članaka i prikaza. Svrstavaju ga u redove vodećih svjetskih medijevalista, a istodobno je vrstan poznavatelj suvremene teologije i jedan od najuglednijih mariologa.

Doba mudrosti

Kada je Isus na pragu mladosti ostao u hramu, ušao je u razgovor s učiteljima. Pismo kaže da ih je pitao i slušao. To je opis susreta dviju generacija. Susret se dogodio u hramu. Uza sve generacijske razlike, zajedničko im je da se susreću u hramu i da su spremni pitati i slušati.

Napad na Ukrajinu i Crkva u Hrvatskoj: Crkvo, gdje si?

Odakle dolazi sukob Ukrajine i Rusije? Je li moguć svjetski rat? Što je s vrijednostima Zapada i Istoka? Kakva je uloga medija? Kako bi se hrvatski katolik trebao postaviti? Odgovore na ova i druga pitanja, saznajte na zanimljivoj tribini na kojoj su sudjelovali: dr.sc. fra Ante Vučković, dr.sc. Ivica Šola, dr.sc. Trpimir Vedriš i dr. sc. Željko Tanjić.

Ivan Krstitelj – uzor poniznosti

Ivan Krstitelj čovjek je za kojeg je Isus rekao da „između rođenih od žene ne usta veći“ (Mt 11,11). No Ivan nije toliko velik samo zato što je bio Isusov preteča, a ni zato što je ubijen zbog Božje riječi, nego zato što je posjedovao jednu važnu osobinu, na koju ukazuje i simbolika datuma njegove svetkovine.

Pozornost

Pozornost je neophodno potrebna svima. I odnos s Bogom nije izdvojen iz široke mreže ljudskih odnosa i igre pozornosti

Bog je izvor mira a ne nemira, ljubavi a ne osuđivanja

Duh Sveti jedan je u Crkvi, u Svetom pismu i u nama. Prema tome, čim su riječi koje u sebi čujemo suprotne nauku Crkve ili riječima Svetog pisma, jasno je da to nije govor Božji. Također, ako taj govor tjera u strah, očaj, ako osuđuje umjesto da smiruje onda to sigurno nije govor Duha Svetoga.

Kako danas govoriti o Bogu?

Fabrice Hadjadj zasigurno je jedan od najutjecajnijih intelektualaca našeg vremena. Autor je desetak knjiga kršćanskog nadahnuća od kojih su mnoge prevedene i na hrvatski jezik. Ovom knjigom govori o tome kako danas u vremenu brzih promjena biti dobar evangelizator.

Jobova molitva za teologe

Otkud potreba za kaznom i čežnja za odmazdom u teškim vremenima?
Kako je to neusklađena duša koja čezne za odmazdom Svevišnjega
i poseže za Najvišim kao najsnažnijom potvrdom?

Skrbi za sebe

Kršćanstvo je, preuzimajući elemente iz antičke prakse skrbi za samoga sebe, istodobno razvilo svoj način oblikovanja života. Asketski ideal tražio je otklon od usmjerenosti na samoga sebe. Valjalo je biti ponizan, jednostavan, umjeren, sućutan i nadasve voljeti drugoga, biti pozoran na potrebe rubnih.

U pomoć, Gospodine, nestaje razboritih!

Prisila necijepljenih putem covid potvrda tj. „postupnog kuhanja žabe u loncu“ priprema dio po dio društva na obvezno cijepljenje što posljedice pandemije uvelike pogoršava, premda Vlasti tvrde da sve čine u cilju ublažavanja posljedica.

Biti tvoj, Isuse!

Kada uđeš s nekim u konflikt, to ne mora nužno značiti da si manje Isusov. Naprotiv, i tada možeš biti Isusov. I možda jedino tada i tako (odustajući od toga da te uvijek svi prihvaćaju i da imaš opću suglasnost za ono što činiš) možeš biti Isusov!

Iskustveno učenje na primjeru snova u geštalt pedagogiji

Kršćanska geštalt pedagogija, koja je već dugo vremena u uporabi u poučavanju djece i odraslih u vjeri u nekim zapadnim zemljama (Njemačka, Austrija, Švicarska), može i nama itekako pomoći, osobito glede kreativnijeg i životnijeg odgoja u vjeri, bilo da je riječ o odgoju u školi, župi, crkvenom pokretu bilo u radu s različitim skupinama vjernika.