Djelovanje franjevaca u Dalmaciji za vrijeme Osmanlija

U emisiji Živjeti ljubav, voditeljice Danijele De Micheli Vitturi, dr. med. bio je gost fra Ivica Jurić, profesor pastoralne teologije na KBF-u u Splitu, te govorio o okolnostima i načinima djelovanja franjevaca pod osmanskom okupacijom u Dalmaciji, od sredine 16. st. pa gotovo do kraja sedamnaestog stoljeća.

Fra Ante Vučković o aktualnim pitanjima u Crkvi

U podcastu "Mreže Riječi" gost je bio prof. dr. sc. fra Ante Vučković. U razgovoru su dotaknute neke od vrlo aktualnih crkvenih tema:  odnos konzervativnog i liberalnog dijela Crkve, sinoda i kvaliteta komunikacije u Crkvi, vjerski identitet Europe, vjeronauk u školi, integracija rastavljenih u Crkvi i dr.

Petar Pereža: Zašto vjerujem?

U emisiji Zašto vjerujem Hrvatskog katoličkog radija urednik Ante Novak razgovara s Petrom Perežom, poznatim televizijskim voditeljem, urednikom i novinarom, o njegovu iskustvu vjere, molitvi, poznanstvu s nekim svećenicima...

Što sam naučio boraveći u Cenacolu?

Cenacolo zaista pomaže u razlikovanju „bitnog od nebitnog”. Pomaže i u tome da ostavimo sve lažne bogove i prihvatimo pravog Boga. Vraća vjeru i nadu u bolje sutra – u vječni život. Ne dolaze samo ovisnici o drogi u Cenacolo.

Teologija ima jedan od ključeva naše sretne budućnosti

Potrebna nam je teologija kao znanstveni studij, kao kritičko mišljenje otvoreno i suradničko s drugim disciplinama i ljudskim umijećima, ako se ne želimo sunovratiti u primitivizam praznovjerja i kult ličnosti, u religijske fundamentalizme, političku religiju nasilja ili u konzumerističke duhovnjačke obmane koje traju od jednog do drugog susreta.

Sposobnosti vjernika su puno veće nego što mi to opažamo

Zašto i kako se događa buđenje laika, kako Božju riječ pretočiti u razumljiv i nadahnut crkveni jezik, je li moguć uravnotežen odnos između Crkve i politike, zašto je kanonizacija bl. Alozija Stepinca bolno pitanje za hrvatske vjernike i čemu nas je poučila korona razgovara Ružica Pšihistal s fra Antom Vučkovićem.

Vjernici u Hrvatskoj trebaju jasan i otvoren govor o Bogu i Crkvi

Veliki komunikacijski iskorak Crkve u Hrvatskoj učinjen je knjigom Neostvarena sloboda u kojoj se po prvi put otvaraju i objedinjuju goruće teme u Crkvi, one o kojima se desetljećima šuti ili govori u rukavicama poput; odnosa klera i laika, financija Crkve, raznih pokreta i duhovnosti u Crkvi, pitanje autentičnosti Međugorja...

Bog u društvu koje se ubrzano mijenja

Kako govoriti o Bogu danas? Kako  svjedočiti ljudima našeg vremena njegovu prisutnost u svijetu? Koje medije koristiti i kako ih upotrebljavati za poslanje Crkve? O tim i drugim pitanjima u emisiji Radosna vijest urednica dr. sc. Silvana Burilović Crnov razgovara s dr. sc. fra Ivicom Jurićem, profesorom pastorala na KBF-u u Splitu.

Zašto je Sveto pismo toliko važna knjiga?

U emisiji Laudato televizije  gost je fra Domagoj Runje, bibličar s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Fra Domagoj tumači vezu između Starog i Novog zavjeta, odgovora na pitanja o tome zašto i koliko često treba čitati Bibliju, kako je shvatiti i što nam Bog poručuje preko svoje Riječi. 

Pastoral odraslih osoba

Član Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Malić razgovarao je s voditeljem Franjevačke kuće molitve Masna Luka fra Josipom Vlašićem na temu pastorala odraslih, odnosno katehizacije odraslih.

Dr. fra Ivica Jurić o životu Crkve u suvremenom svijetu: Svećenici ne smiju biti konformisti, trebaju se baviti konkretnim problemima

Župna zajednica prostor je u kojem se ostvaruje suradnja različitih pastoralnih subjekata (pastoralnog i ekonomskog vijeća, crkvenih pokreta, novih zajednica, zborova, skupina...) koji komplementarno surađuju kako bi župa bila suodgovorna i sinodalna zajednica - mjesto zajedništva i solidarnosti, dom za svakog tko želi pridonijeti poslanju Crkve.