Duhovna poruka pape Benedikta XVI.

Benedikta XVI. proučavati će se kao vrsnog teologa, kao Prefekta Kongregacije za nauk vjere, kao papu, kao onoga koji se odrekao papinske službe, kao kritičara crkvenih reformi, kao jednoga od najmudrijih ljudi 20. stoljeća.

Pakt iz katakombi za siromašnu Crkvu koja služi

Pakt iz katakombi za siromašnu Crkvu koja služi naziv je dokumenta kojeg su četrdeset dvojica biskupa i kardinala potpisali nekoliko dana prije završetka II. vat. koncila, obvezavši se živjeti u siromaštvu i služenju te u središte svoje službe staviti upravo siromašne.

Sol i svjetlo

Vi ste sol zemlje! Vi, siromašni duhom, ožalošćeni i krotki, vi, gladni i žedni pravednosti, vi, milosrdni i čisti srcem!

Radost ponovnoga susreta

Evanđelje donosi tri prispodobe o gubitku: gubitak jedne od sto ovaca, gubitak jedne od deset drahmi i gubitak jednoga od dva sina. Prispodobe ne govore samo o gubitku već i o pronalaženju izgubljenoga.

Obraćenje sv. Jakova

O životu i djelovanju svetoga Jakova apostola znamo jako puno, premda je, kao i uvijek kad se radi o velikim ljudima, opasnost da se nešto nadoda i pretvori u legendu iz pobožne želje.

Boga se čistim srcem nalazi

Jednom je Isus svojim slušateljima uputio sljedeći prigovor: „Ovaj me narod usnama štuje, a srce mu je daleko od mene“ (Mt 15, 8). Isus je time želio reći kako se prava pobožnost ne sastoji u mnoštvu ispraznih riječi i izvanjskih čina već u otvorenom srcu koje vjeruje i nesebično ljubi.

Pozornost

Pozornost je neophodno potrebna svima. I odnos s Bogom nije izdvojen iz široke mreže ljudskih odnosa i igre pozornosti

Svetac čudesa ili čudo svetosti?

Da je najveće čudo Sv. Franje bio sam njegov život, vidi se i iz činjenice da je on bio jedan od onih izuzetnih protagonista, koji nisu samo „prošli kroz povijest“, nego su i oblikovali povijest, odredili joj pravac svojom nazočnošću.

Sveta srdžba

Ideal i uzor kršćanske duhovnosti ne mogu biti oni koji vladaju sobom, oni koje ništa ne može „izbaciti“, koji se