Trpljenje, križ i smisao patnje

Posted by

Isus sv. Faustini:
"Ne živiš za sebe nego za duše.
Od tvojeg će trpljenja koristi imati druge duše.
Tvoja dugotrajna patnja dat će im svjetlo i snagu
prihvatiti moju volju." (Dnevnik, I. bilježnica, 67.)

Dragi brate, draga sestro u Kristu Isusu!
Bl. Ivan Merz je rekao: "Trpljenje je najjače sredstvo što spasava i posvećuje duše." Taj isti blaženik bio je uvjeren da "trpljenjem čovjek može više učiniti za proširenje Kraljevstva Isusova, negoli velikim radom, učenim raspravama, sjajnim govorima i člancima."

Sluga Božji Fulton J. Sheen o trpljenju i patnji kaže sljedeće: "Svaka suza, razočaranje i tužno srce je bianco ček. Ako napišemo svoje ime na njemu, on je bezvrijedan. Ako ga potpišemo s Kristovim imenom, dobiva beskonačnu vrijednost. U blagostanju, Krist nam daje svoje darove; u patnji s vjerom, On daje sebe samog!"

U svojoj patnji i trpljenju nisi sam. Drugima nije bolje! Ne slušaj laži i poluistine. Nije istina da drugi manje pate! Ne smatraj sebe većim patnikom od drugih. U PATNJI NE GLEDAJ DRUGE, nego usmjeri pogled prema Raspetom Isusu. Svatko ima svoj križ. Osmijeh na licu drugih ljudi nije uvijek dokaz PRAVE sreće, radosti i zadovoljstva kao što crveno srce na papiru nije uvijek dokaz prave ljubavi. Sv. J. Escriva je rekao: "Duh Sveti je plod Križa!" i dalje "Nismo - ne možemo biti! - sladunjavi kršćani: logično je da na zemlji bude patnje i Križa... Tko ne upiše Križ na svoj račun, nije kršćanin...Put Ljubavi zove se Žrtva!" (Kovačnica 759-768)

Koliko si puta čuo/la da nema uskrsnuća bez križa? Vjerojatno tisuću puta. Dopusti još jedanput. Čovječe, ODBACIŠ LI KRIŽ, ODBACIO SI USKRSNUĆE i VJEČNI ŽIVOT, a time i zajedništvo s Ocem, Sinom i Duhom Svetim. Formula je jednostavna: Po križu Duh Sveti! Po Duhu Svetom vječni život! .... Blagoslov je na tebi! Raduj se!

Vjeruj Isusu i vjeruj u Isusa!
Vjeruj svecima i blaženicima!
Vjeruj Crkvi!
VJERA ĆE TE TVOJA SPASITI i OZDRAVITI, obećao je naš Spasitelj i Učitelj - Isus iz Nazareta!

 

Višeslav Foretić