Molitveno bdijenje „Svetost pobjeđuje“

Posted by

„Svetost pobjeđuje“ molitveno je bdijenje koje se održalo 31. listopada 2017.godine, u Crkvi Presvetog Otkupitelja na Trsteniku. Molitveno bdijenje organizirao je Franjevački klerikat „O.fra Ante Antića“ u suradnji s Uredom za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi se kroz prikladni nagovor, svetu misu i klanjanje prisutnima protumačila tajna svetosti na koju smo svi pozvani.

Dr. fra Ante Vučković započeo je susret uvodnim nagovorom „Pozvani na svetost“, u kojem je uz pomoć biblijskog teksta pokušao proniknuti u to, ponekad tako neshvatljivo, otajstvo. Neprestano uspoređujući Isusa i čovjeka, naglašavao je situacije u kojima se od Krista razlikujemo, poput onih u kojima zamjeramo i ne možemo oprostiti drugima jer se samo bavimo sobom i svojom lažnom žrtvom. Kadri smo reći kako je oko nas mnogo onih koji nam hoće zlo, a nismo ni svjesni da su naši neprijatelji upravo oni za koje smo sami donijeli odluku da to budu. Iz takvog načina odnošenja prema drugima proizlazi srdžba, a referirajući se na Aristotela, fra Ante je kazao kako je upravo srdžba kolijevka nemoći. „Bog je čovjeku dao slobodu. Možemo birati oko sebe skupljati neprijatelje, a opet možemo odabrati i usmjeriti svoj pogled prema Bogu, kako bi nam bilo dano promatrati svijet i ljude, za koje smo do jučer govorili kako su naši neprijatelji, drugačije“, zaključio je.

Nakon nagovora uslijedilo je misno slavlje, kojeg je također predvodio dr. fra Ante Vučković. U svojoj propovijedi govorio je o tome što je i kako se postiže svetost, te da se ona sama po sebi ne ističe. „Svetost nije u proslavljanju sebe, svoga imena i svoje dobrote, nego se ona rađa tek kada umremo sebi. Kada usprkos podsmjehu ljudi, ipak ustrajemo u ludosti kako bismo svojim djelima bili drugome na pomoć, a na proslavljanje Gospodinu (1. Kr 1,27). Svetost pak postiže i onaj kome je srce čisto i nenavezano na ovozemaljska dobra“, naglasio je. Kazavši kako srce nije stvoreno da vodi već da slijedi ukazao je i na Gospodinov poziv „Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!“ (Mt 6, 21). Taj poziv ili opomena može biti vodilja ka cilju svetosti.

Nakon mise uslijedilo je klanjanje, te projekcija dokumentarnog filma „Sveta Hrvatska. Hrvatski sveci i mučenici od Tavelića do Stepinca“ redatelja Jakova Sedlara. Po završetku filma uslijedilo je druženje uz osvježenje.

„Svetost pobjeđuje ili Holywin“ se simbolično održava večer uoči Svih Svetih kao odgovor na općepoznatu „Noć vještica“ koju mnogi, mahom mladi ljudi, proslavljaju te večeri. Ovo bdijenje poziv je da se odlučno kaže „NE“ takvom komercijalnom obliku zabave, i da se u toj noći, u kojoj mnogi slave smrt, mladi kršćani okupe te zajedničkom molitvom, postom i odlaskom na noćno bdijenje proslavljaju život i budu na ponos svojoj Majci Crkvi, i svome Nebeskom Ocu.

 

Napisala:  Petra Lasić

Preuzeto s http://mladisplit.com