Izašao novi broj Početaka

Posted by

Iz tiska je izašao novi broj Početaka – Godina XIV. br. 1 (14) Časopis bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Preuzmite ga u pdf formatu na našim web stranicama, u nastavku donosimo riječ urednika.

Poštovani čitatelji,

pred vama je novi (četrnaesti) broj „Početaka“, časopisa bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. U njemu su sadržana duhovna razmišljanja, istraživanja, propitkivanja i poetski pokušaji studenata teologije. Kao takav on u pisanom obliku barem dijelom predstavlja odraz aktivnosti našeg odgojnog zavoda. Jezik je kuća bitka – govorio je Heidegger. Ono što jesmo, svo naše postojanje ne može biti izrečeno drugačije nego putem našeg jezika. Na tragu Wittgensteina možemo se pitati: bi li uopće mogli misliti ako ne bi poznavali neki jezik? Vjerojatno ne bi te bi u tom slučaju bili osuđeni ostati samo na razini nagona, lišeni dubljeg uvida u život i njegove fenomene. Zahvaljujući jeziku tu razinu nadilazimo i poput vječnih tragača povezujemo fragmentirane dijelove života u jednu cjelinu, dajući im okvir i smisao. Svaka napisana ili izrečena riječ ima svoje granice unutar nekog jezika. Bile te riječi zanosne i uzvišene ili pak posve jednostavne one uvijek nose u sebi određeno značenje, štoviše, nose nečiju nutrinu. Stoga tekstove uvijek treba čitati s poštovanjem.

Riječi mogu prenijeti najdublju emociju, one mogu stvoriti neke sasvim nove, čudesne i apstraktne svjetove ali i sasvim konkretan svijet. Kako znamo iz Ivanova prologa, sve je nastalo iz Riječi. Ona je bila prije svega i sve postade po njoj (Usp. Iv 1, 1-3). Ako je sve stvoreno po njoj, onda i stvorenja nose otisak Riječi, Boga koji je u sebi zajedništvo triju osoba. Boga koji u to zajedništvo želi i ljude uključiti. Krist je to svojim otkupiteljskim djelom učinio i isto ostavio Crkvi kao trajno poslanje: biti sakrament najtješnjeg sjedinjenja s Bogom i jedinstva cijelog ljudskog roda (usp. LG 1). Nadamo se da će i tekstovi koje vam u ovom broju nudimo na čitanje barem dijelom pomoći oko ostvarenja zajedništva s Bogom i produbljenja zajedništva jednih s drugima. Ponajviše s onima s kojima dijelimo svoju svakodnevicu. Ako u tome uspijemo, trud se isplatio.

Želim Vam ugodno čitanje našeg časopisa!

Urednik

Čitav časopis preuzmite ovdje: Počeci XIV. (2017/18)