Visovac: susret odgojnih zavoda Provincije Presvetoga Otkupitelja

BogoslovPosted by

U subotu, 13. listopada 2018. godine, već tradicionalno, upriličen je susret odgojnih zavoda Provincije Presvetoga Otkupitelja. Domaćin i organizator susreta bio je Novicijat na Visovcu. Uz petoricu novaka, susretu su prisustvovala desetorica sjemeništarci iz Sinja sa svojim prefektom i doprefektom, trojica postulanata iz Imotskog sa svojim magistrom, te dvadesetorica bogoslovi iz Splita i Zagreba sa svojim magistrima.

Susret je započeo okupljanjem i osvježenjem u samostanu, nakon čega smo molili molitvu srednjeg časa. Nakon pozdravnih riječi domaćina susreta fra Ivana Režića, i o. provincijala fra Joška Kodžomana, uslijedilo je predstavljanje odgojnih zavoda. Kako izgleda svakodnevni život u sjemeništu, predstavili su nam Ante Čavlina i Ilija Knežević. Postulante je predstavio Mate Šakić, novake fra Vlaho Jakić, bogoslove iz Zagreba fra Željko Štrbac, a bogoslove iz Splita fra Slaven Čeko.

Potom je uslijedilo misno slavlje kojim je predsjedao mnogopoštovani otac Provincijal  u koncelebraciji s meštrom novaka fra Ivanom Režićem, prefektom sjemeništaraca fra Ivanom Udovičićem, doprefektom fra Nedjeljkom Jukićem, magistrom postulanata fra Kristianom Stipanovićem, magistrom bogoslova iz Splita fra Ivicom Jurićem, domagistrom fra Domagojem Volarevićem, vršiteljem dužnosti magistra bogoslova iz Zagreba fra Ivanom Maletićem, povjerenikom za duhovna zvanja u Provinciji fra Josip Repešom te fra Pavlom Čuljkom, umirovljenim bratom iz samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

U prigodnoj homiliji mnogopoštovani otac Provincijal je istaknuo važnost radosti bratskog susreta kako svjedoči i brat Toma Čelanski: „Braća su bila sretna kad su se mogla sastati i još sretnija kada su boravili zajedno i jer su bili imuni na ikakvu sebičnu ljubav, svaki put kad bi se sastali, bljesnula bi u njima žarka bratska ljubav“ (Usp. 1Čel 38-39). Potaknut primjerom svetog Pavla  iz misnih čitanja upozorio nas je kako smo pozvani kao kršćani i kao braća stalno obnavljati i utvrđivati svoju povezanost, međusobnim ophođenjem u ljubavi i uzajamnom snošljivošću. Svima nama koji prolazimo kroz različite faze našeg životnog i redovničko – svećeničkog formiranja, naglasak je posebno stavio na izgradnju i razvijanje duha zdrave pobožnosti i molitve, i da ona kao takva bude na dobro čitave Zajednice, kao i samog pojedinca.

Nakon duhovne okrjepe uslijedio je zajednički ručak i druženje za bratskim stolom tijekom kojega je gvardijan fra Božo Duvnjak uputio pozdravnu riječ dobrodošlice o. provincijalu, odgojiteljima i odgajanicima iz svih odgojnih kuća, ne skrivajući zadovoljstvo i radost zbog susreta mlade braće koju je Božja providnost dovela upravo u našu zejednicu. Popodnevni dio susreta bio je rezerviran za bratsko druženje i rekreaciju: nogomet, balote, šetnju, vožnju brodom. Dodatan ton, bogatim sadržajem ispunjenom danu, dalo je vedro, sunčano i toplo vrijeme.

fra Marko Plejić

Foto: fra Stipe Buljan

GALERIJA FOTOGRAFIJA – KLIKNI