Uručena donacija od 620.000 kn prikupljenih u humanitarnoj akciji "Obitelji za najmanje"

Posted by

Svečano uručenje donacije od 620.000 kuna prikupljenih u humanitarnoj akciji "Obitelji za najmanje" upriličeno je u utorak, 6. studenog u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. Na konferenciji za medije, za vrijeme koje je uručen ček prikupljenih sredstava, sudjelovali su: splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, predstojnik Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split dr. Zenon Pogorelić i Kristina Bitanga iz Organizacijskog odbora Susreta.

U sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao od 10. do 16. rujna 2018. Splitsko-makarska nadbiskupija pokrenula je humanitarnu akciju "Obitelji za najmanje" za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi, dojenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split. Akcija je trajala od 29. kolovoza do 1. listopada.

Novac se skupljao putem donatorskog telefona na br. 060 9000 (cijena poziva bila je 6,25kn), uplatama na račun akcije te putem donacijskih štandova sa suvenirima Susreta koji su bili izloženi na svim događanjima u sklopu Susreta obitelji i u našim većim župama. Sudionici velikoga humanitarnog koncerta, koji je održan 14. rujna na splitskoj rivi uz izravan prijenos Hrvatske radio televizije, odrekli su se u suradnji sa ZAMPom svojih honorara i tako pridonijeli uspješnosti akcije, kao i brojni drugi izvođači i sudionici na svim događanjima u sklopu Trećega susreta obitelji.

Putem donacijskog telefona ostvareno je više od 35 tisuća poziva, a uplatama na račun i donacijama na donacijskim štandovima prikupljeno je više od 400.000 kuna. Akcija je u potpunosti ostvarila cilj, zahvaljujući svakome tko je donirao novčana sredstva, svoj talent, trud i vrijeme, a „namjera nam je bila da naše katoličke obitelji ostave dublji trag u našem društvu i učine dobru stvar za širu primjenu, za one najosjetljivije i najranjivije, djecu i mlade“, kazala je gospođa Bitanga.

Nadbiskup Barišić je istaknuo da bismo svi željeli „da je naše društvo na jednoj višoj razini sigurnosti, standarda i blagostanja ali baš u ovakvom pothvatu pokazuje se jedna humana strana dobrote i solidarnosti te gledajući kroz to čini mi se da imamo budućnost.“ Naglasio je da je svrha Susreta obitelji bila ne da se on održi nego da bude trajno prisutan kao poticaj i podsjetnik da je obitelj izvor života i radost. „Obitelj je srce i duša društva. Mnogi će reći da je danas suvremena obitelj u krizi, a ja bih rekao da je upravo obitelj suvremeni odgovor na krizu društva“, poručio je nadbiskup zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos Trećem nacionalnom susretu obitelji, a na poseban način onima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji.

O samome uređaju govorio je dr. Pogorelić naglasivši da taj uređaj omogućuje provedbu minimalne invazivne kirurgije, a to je kirurgija koja izaziva najmanje oštećenja kad se ulazi u neke tjelesne šupljine. Prednost ove kirurgije je ona koja znači kvalitetu za bolesnika, bolesnik najmanje trpi, kirurški zahvat je kraći, oštećenje tkiva manje, bol je manja, komplikacije su rjeđe a oporavak je brži. Djeca kraće borave u bolnici, brže se oporave i vrate svakodnevnim životnim aktivnostima, a nije zanemariv ni kozmetski efekt koji je izvrstan, kazao je dr. Pogorelić. KBC Split posjeduje već jedan takav uređaj star 20 godina i njegove tehničke karakteristike su daleko ispod onih koje posjeduju uređaji novije generacije.

Riječ zahvale organizatoru i svima koji su pomogli humanitarnu akciju uputio je ravnatelj KBC Split dr. Meštrović. Naglasio je da je u akciji prikupljeno 75 % sredstava potrebnih za kupnju spomenutog uređaja koji košta 900.000 kn. Sada su prikupljena sva sredstva i kreće se u nabavku uređaja. Godišnje se s njime operira oko 350 djece, od toga je oko 50 djece mlađe od pet godina života, a možemo očekivati barem 20-ak djece novorođenačke dobi, kazao je ravnatelj Meštrović.

Na kraju programa, koji je moderirala Silvana Burilović Crnov, osmeročlana obitelj Kosor uručila je dr. Pogoreliću, predstojniku Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split, ček od 620.000 kn. Domaćini su pripremili osvježenje u atriju ispred dvorane sv. Ivana Pavla II. pa su se novinari i sudionici konferencije zadržali u razgovoru.

Silvana Burilović Crnov

Izvor: www.smn.hr