Što ste k meni došle kad u Zagrebu imate ispovjednika fra Antu Antića?

Posted by

Već duže vremena može se pročitati jedno svjedočanstvo vezano uz sv. Padre Pija u kojem se spominje kako je on jednom prigodom, nekim hodočasnicima iz Hrvatske, rekao da ne dolaze k njemu jer u Zagrebu imaju fra Antu Antića. Budući da smo pronašli izvorni tekst koji navedenom svjedočanstvu daje vjerodostojnost ovdje ga u cijelosti objavljujemo. Inače, tekst je napisao otac Vinko Pulišić (1920.-2006.), a objavljen je 1989. u trećem broju Glasila vicepostulature sluge Božjega - "Dobri otac Antić".

"Nekoliko godina poslije rata moj stric svećenik pričao mi je da su kod njega bile dvije profesorice, onda još u službi, a danas pokojne. One su se inače redovito ispovijedale kod isusovaca u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Jednog ljeta bile su na praznicima u Italiji. Kako su čule za glasovitog ispovjednika oca Pija iz Pietrelcine, kapucina, pošle su u San Giovanni Rotondo, blizu Foggie, gdje je boravio o. Pio. Došle su sa željom da se i one pred njim ispovjede.

Kako je broj penitenata koji su dolazili o. Piju iz dana u dan bivao sve veći, trebalo je na vrijeme tražiti cedulju na temelju koje se po redu išlo na svetu ispovijed ili duhovni razgovor k spomenutom. Bile su sretne da su na vrijeme dobile potrebne cedulje. Kako su obje znale talijanski, jedna za drugom pošle su k njemu. Nisu mu ni spomenule da su iz Zagreba. Samo su rekle: "Želimo kod vas obaviti svetu ispovijed". On je i jednoj i drugoj na to odgovorio: "Što ste k meni došle? Pa Vi u Zagrebu imate ispovjednika franjevca patera Antonija!" Obje su ostale iznenađene tim riječima, jer nisu ni znale da i u Zagrebu postoji glasoviti ispovjednik - otac Ante Antić.

Po povratku u Zagreb, obje su prvom prilikom pošle na ispovijed k ocu Anti Antiću i ostale su izvanredno zadovoljne. Dapače, ostale su frapirane kad im je nešto u pitanju savjesti rekao o. Ante. na što nijednu ni drugu nikad nije podsjetio njihov redoviti ispovjednik. Sa svoje strane mogu i ovo posvjedočiti: od tolikih koji su dobro poznavali o. Antića čuo sam ovo: "Istina, on nije nadaleko bio poznat kao ispovjednik, kao što su npr. u Italiji bili poznati o. Pio i naš zemljak o. Leopold, ali tko je imao sreću da ga upozna, bio je sretan, jer je od tada bio vođen u duhovnom životu po rukama o. Antića".

Jedna je duša usporedila o. Antića s ljubičicom, lako je taj cvijet za oči gotovo neprimjetijiv, primjetljiv je po mirisu što ga daje. 0. Ante je bio neprimjetljiv, nepoznat, ali kad se nađeš u blizini crkve i samostana Gospe Lurdske, osjetiš neki nutarnji miris nepoznatog, a sada dobro poznatog o. Ante Antića."

o. Vinko Pulišić