Susret odgojnih zavoda u Zagrebu

Posted by

U franjevačkom samostanu Majke Božje Lurdske u Zagrebu od 11. do 13. listopada 2019. g., održan je jubilarni X. susret svih odgojnih zavoda naše Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Na susretu su bili postulanti iz Imotskoga, novaci sa otočića Visovca, bogoslovi iz Klerikata u Splitu i Zagrebu te sjemeništarci iz Sinja sa svojim odgojiteljima.

Susret je započeo u petak navečer kad su se svi odgojni zavodi predstavili. U subotu se hodočastilo u Svetište Predagocjene Krvi Kristove u mjestu Ludbreg. Temeljne informacije o samome Svetištu i euharistijskom čudu koje se u Ludbregu dogodilo davne 1411. godine izrekao je tamošnji župnik i upravitelj Svetišta mons. Josip Đurkan. U 11 sati misnom slavlju je predsjedao magistar bogoslova iz Splita fra Ivan Režić.

Nakon obilaska i ručka u Svetištu mladi kandidati su se zaputili u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke gdje ih je velikodušno dočekao i po Svetištu proveo vlč. Domagoj Matošević, župnik i rektor Svetišta. Zatim je uslijedio je povratak u Zagreb gdje se hodočastilo u zagrebačku Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava. O katedrali je poneku informaciju izrekao fra Ivan Marija Đuzel, župni vikar u Župi Majke Božje Lurdske.

Nakon osobne molitve na grobu blaženoga Alojzija kardinala Stepinca odgajanici su se vratili u samostan. Istovremeno, odgojitelji su imali susret s o. provincijalom fra Markom Mršom u samostanu. Iza večere program susreta uključiivao je odlazak i molitvu na grobu sluge Božjega fra Ante Antića čije se tijelo nalazi u kripti župne crkve. Tamo im se obratio dr. fra Josip Šimić, vicepostulator kauze za proglašenjem blaženim časnog sluge božjeg fra Ante Antića. Održao im je kratko predavanje o liku i djelu fra Ante Antića. Otac Antić bio je i sam odgojitelj redovničkih i svećeničkih kandidata naše Provincije. Bio je krepostan svećenik, redovnik i ispovjednik. On bi trebao biti svima uzor, a posebno onima koji se spremaju za posvećeni život, naglasio je fra Josip. Kasnije je na grobu uslijedila molitva za proglašenje blaženim oca fra Ante Antića. Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedilo je zajedničko druženje u samostanskom bratstvu.

U nedjelju je susret završio središnjim misnim slavljem u 10 sati. Svetoj misi predsjedao je dr. fra Marko Mrše, provincijal splitske Provincije uz koncelebraciju ostalih odgojitelja: fra Ivana Maletića, koji je ujedno gvardijan i župnik u samostanu i župi Majke Božje Lurdske, fra Mije Šabića, meštra visovačkih novaka, fra Ivana Režića, magistra splitskih  bogoslova i fra Joška Kodžomana, ravnatelja Sjemeništa. Otac Provincijal u prigodnoj je homiliji istaknuo važnost vjere i služenja Bogu i ljudima. Pozvao je sve prisutne vjernike na molitvu za duhovna zvanja. Poslije zajedničkog ručka svi su se zaputili u svoje matične samostane i odgojne ustanove.

GALERIJA-KLIKNI