Studijsko putovanje studenata KBF-a u Rim

Posted by

Studentski zbor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu organizirao je studijsko putovanje od 6. do 13. listopada u Italiju. Sudjelovalo je sveukupno 40 studenata, među kojima su bili studenti laici, časne sestre, dijacezanski bogoslovi i jedan franjevački bogoslov. Voditelj putovanja bio je fra Domagoj Volarević, asistent pri Katedri liturgike na splitskom KBF-u i domagistar franjevačkih bogoslova Provincije Presvetog Otkupitelja, profesorica Jadranka Garmaz, pročelnica Katedre Religiozne pedagogije i katehetike na splitskom KBF-u i Domagoj Omrčen Milić, predsjednik Studentskoga zbora splitskoga KBF-a.

U ponedjeljak 7. listopada na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice po dolasku trajektom iz Splita u Anconu u jutarnjim satima zaputili smo se u Loreto. Mjesto gdje se nalazi nazaretska kućica i gdje je djelovao ilirski zavod, nastariji odgojni zavod, preteča svih hrvatskih sjemeništa. Potom je odredište bio grad Asiz, koljevka franjevačkoga reda,  prva je bila Bazilika Sacro Covento u kojoj se nalazi grob sv. Franje Asiškoga. Franjo je onaj svetac koji uvijek iznova ima što poručiti današnjem čovjeku. Prilikom svakoga posjeta Asizu otkrivaju se novi tragovi. Studente je tim tragovima upućivao naš domagistar fra Domagoj i bogoslov fra Ivan. Posebno mjesto u Asizu zauzima crkve Svete Marije Anđeoske, Porcjunkula koja je imalo značajno ulogu u Franjinu životu i pozivu. Ona je uistinu majka svih franjevačkih crkvi. Upravo u njoj smo imali priliku proslaviti Misu. Okrijepljeni franjevačkim duhom u večernjim satima zaputili smo se u grad koji je centar katolika, u Rim.

Utorak 8. listopada obilježio je posjet trima velikima bazilikama Rima. Dan smo započeli posjetom  Bazilike Svetog Pavla izvan zidina (Basilica San Paolo fuori le mura). U njoj se nalazi grob sv. Pavla, kako smo svi studenti na Pavlovu grobu uputili smo svi jednodušne molitve. Prve su bile zahvale od onih koji su  "Pavla" položili, a drugi su molili da se ne ostvari ona: "Pavle, Pavle, zašto me progoniš?" (usp. Dj 9,4). Druga lokacija je bila Kalistove katakombe, najveće od 60 katakombi grada Rima. Potom vrhunac dana, glava svih crkvi, papina Bazilika svetoga Ivana Lateranskoga (Basilica di San Giovanni in Laterano). Bazilika je posvećena Isusu Spasitelju, sv. Ivanu Krstitelji i sv. Ivanu, apostolu i evanđelisti. Ispred crkve nalazi se i kip sv. Franje Asiškoga koji je upravo u ovoj bazilici od pape Honorija III-ega tražio odobrenje Pravila. Posjetili smo franjevačko učilište- Pontificia Universita Antonianum.

Svetu misu proslavili smo u kapelici Bezgrešnog začeća Međunarodnog bratstva blaženoga fra Gabriela M. Allegra u franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog. Popodne smo posjetili Baziliku Svete Marije Velike (Basilica di Santa Maria Maggiore), koja se nalazi na brijegu koji je na čudesan način bio obilježen snijegom 5.  kolovoza kao znak Blažene Djevice Marije gdje da joj se podigne crkva. Zanimljivo je da je na jednom od pokrajnih oltara blaženi Alojzije Stepinac proslavi svoju mladu misu. Iza smo se pomolili u Bazilici Svete Prasede (Basilici di Santa Praseda) u kojoj se čuva komad stupa za koji je Isus bio vezan prilikom bičevanja. Potom smo otišlu u Baziliku Svetog Petra u Okovima (Basilica di San Pietro in Vincoli) u kojoj se po predaji nalaze okovi sv. Petra. Dan smo završili obilskom koloseuma, rimskoga i carskoga foruma.

U srijeda, 9. listopada prisustvovali smo općoj audienciji sv. Oca u Vatikanu. Papa je u svom pozdravu rekao: „Od srca pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito studente Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U ovom Izvanrednom misijskom mjesecu pozivam vas da hrabro odgovorite na Božji poziv, kako biste, po studiju i molitvi, rasli u nadnaravnim darovima vjere, nade i ljubavi na dobrobit braće i sestara. Hvaljen Isus i Marija!”.  Popodne smo razgledali Vatikanske Muzeje, Bazilika sv. Petra, Castel san Angelo. Na kraju smo se zaputili prema Papinskom Hrvatskom Zavodu Svetog Jeronima gdje nas je dočekao vicerektor don Marko Đurin te predstavio povijest i djelovanje Zavoda. Na misi smo predvodili pjevanje i čitali liturgijska čitanja. Pozdravio nas je i dosadašnji rektor mons. Bože Radoša, novoimenovani varaždinskim biskup

U četvrtak, 10. listopada posjetili smo benediktinski samostan Montecassino osnovan 529. godine. od sv. Benedikta koji je kolijevka zapadnoga monaštva. U samostanu smo imali priliku proslaviti misu, a nakon razgledavanja samostana naša kolegica i suputnica sestra Katarina Zrno, koludrica svima nam je u kratkim crtama kazala o važnosti i ulozi benediktinskoga reda. Nakon toga posjetili smo opatiju Tri fontane (Abazzia delle Tre Fontane), crkve santi Anastasio e Vicenzo, Santa Maria Scala Coeli i crkva mučeništva sv. Pavla. Naime, po tradiciji sv. Pavao na tom je mjestu bio zatočen u tamnicu gdje mu je potom odrubljena glava te je mučeničkom smrću dao svjedočanstvo za Krista.

U petak, 11. listopada dan smo započeli misom u kapeli sa sestra u hotelu gdje smo odsjeli. Potom smo krenuli prema centu, obišli smo crkve blizanke na Pizza del Popolo, sv. Ambrozije i Karlo al Corso, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, Panteon (crkva Santa Maria ad martyres), Piazza Navona,  crkva Santa Agnes in agone, Il Gesu, Piazza Venezia, crkvu Santa Maria in Aracoeli, zanimljivo je da je upravo tu bila generalna kurija franjevačkoga Reda i u njoj se nalazi grob Katarine Kosače Kotromanić, koja je bila posljednja bosanska kraljica. Nakon okrepe posjetili smo i crkvu  Sant' Ignazio di Loyola, San Luigi dei Francesi, Santa Sabina all'Aventino, Sant'Anselmo all'Aventino, Santa Maria in Cosmedin, Sant'Anastasia al Palatino.

U subotu, 12. listopada posjetili smo Baziliku sv. Lovre izvan zidina (Basilica San Lorenzo furi le mura) Prisciline katakombe. Misu smo proslavili u kapeli na Antonianumu. Potom smo otišli u krstionicu sv. Ivana Laternaskog u kojoj su jedno vrijeme bile i pohranjene kosti sv. Dujma i solinskih mučenika, na tom mjestu zapjevali smo pjesmu „Zdravo Dujme mučeniče“. Bili smo i u Bazilici sv. Klementa (Basilica San Clemente) i u crkvi Santa Maria in Trastevere.

Nedljelja, 13. listopada naš zadnji dan studijskoga putovanja. Započeli smo ga proslavom mise u kapeli te se nakon doručka oprostili od Rima i zaputili se u Padovu. Odredište nam je bila bazilika sveca svega svijeta, naravno radi se o Bazilici sv. Ante Padovanskoga, posjetili smo i Baziliku sv. Justine u kojoj se po predaji nalazi tijelo sv. Luke evanđelista. U Split smo se vratili u ponedjeljak 14. listopada, u ranim jutarnjim satima.

Zahvalni smo Bogu na sunčanom vremenu, na druženju i opipljivom susretu sa svjetskom i crkvenom poviješću. Nezaboravno je bilo posjetiti Rim, ne kao turist već kao mladi teolog koji pokušava odškrinuti vrata i zaviriti u otajstva naše vjere. Bijaše to svojevrsna duhovna obnova, potvrda sadašnjih i poticaj za nova teološka traganja na kojoj smo uz pomoć duhovnih impulsa uspjeli još dublje produbiti svoju vjeru i međusobna prijateljstva.

GALERIJA-KLIKNI

Tekst: fra Ivan Novaković