Studentsko putovanje u Vukovar i Bogdanovce

Posted by

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Sveučilište u Splitu i Studentski centar Split organizirali su od 12. do 19. studenoga Tjedan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u sportskoj dvorani studentskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ na Kampusu.

U petak 17. studenoga don Branimir Projić, vojni kapelan Hrvatske ratne mornarice, u koncelebraciji sa dr. sc. don Mihaelom Mišom Provićem, povjerenikom za mlade, i prof. dr. sc. fra Anđelkom Domazetom, v. d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, predvodio je svečanu svetu misu za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, posebno prisjećajući se žrtava Vukovara i Škabrnje. Svetoj misi nazočili su rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Šimun Anđelinović sa prorektorima, dekanima, djelatnicima Studentskog centra i mnogobrojnim studentima. Pjevanje na misi animirali su mladi iz glazbenog sastave Veritas aeterna koji djeluju u kapelici Pastoralnog centra „Bl. Ivan Merz“ u Kampusu.

Nakon sv. mise, mladi su predvođeni svećenicima i djelatnicima Sveučilišta upalili svijeće u Vukovarskoj ulici, za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, te krenuli na studentsko putovanje u Vukovar i Bogdanovce kako bi nazočili, u subotu 18. studenoga, manifestaciji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2017.

Nakon cijelonoćnog putovanja, ujutro u zoru 18. studenoga 2017., po hladnom vremenu mladi su sudjelovali u prigodnom programu Vukovar mjesto posebnog pijeteta u dvorištu vukovarske bolnice. Nakon programa slijedio je mimohod do Memorijalnoga groblja Vukovar na kojem je sudjelovalo oko 70 000 ljudi koji su nazočili molitvi i sv. misi koju je predvodio požeški biskup mons. Antun Škovčević.

Na Memorijalnom groblju mladi su se pomolili i upalili lampione pored bijelih križeva za sve heroje Vukovara. Slijedio je zajednički ručak u Memorijalnom centru Domovinskoga rata. Poslije ručka u malim skupinama mladi su obašli Vukovarsku bolnicu i sakupili su se kod velikoga bijeloga križa na Dunavu gdje su sudjelovali u programu Svjetlosna rijeka sjećanja te paljenu i puštanju lampiona niz Dunav.

Zatim su se zaputili prema Bogdavnovcima gdje su ih dočekali načelnik općine Marko Barun, župnik Dejan Čaplar, te hrvatski branitelji i njihove obitelji iz Bogdanovaca. Nakon pozdrava upalili su lampione ispred središnjega Križa u Bogdavnovcima te izmolili molitvu odrješenja koju je predvodio don Mihael Prović. Zatim je mladi načelnik općine Marko Barun mlade proveo kroz Memorijalni centar Bogdanovci gdje ih je upoznao sa događajima i stradanjima iz Domovinskog rata. Na poseban način je spomenuo: „Kukuruzni put“, „Hosovu štafetu smrti“, zaustavljanje tenkova agresora tijelima golorukih mještana, te ubijanje pripadnika Albanske manjine koji su brutalno mučeni i zaklani na bini koja se nalazi u središtu mjesta.

Zatim je u Hrvatskom domu bila projekcija filma „Ovčara neispričana priča“ poslije projekcije filma slijedila je večera u župnoj dvorani na kojoj se je pridružila Željka Mitrović Jurić (vukovarska djevojčica sa plavim kaputićem) sa dvoje svoje braće. Nakon kratkoga druženja mladi su smješteni po obiteljima u Bogdanovcima i Vukovaru.

Dana 19. studenoga 2017. mladi su sudjelovali na svetoj misi u župi Kraljica mučenika u Vukovaru koju je predvodio don Mihael u koncelebraciji sa župnikom don Dejanom Čaplarom, uz asistenciju franjevačkog bogoslova fra Ive Rastočiča. Nakon sv. mise, župljanima i mladim iz Splita, kratko je posvjedočio o svojim ratnim danima, te mučenju na Ovčari Vilim Karlović, jedan od preživjelih sa Ovčare.

Nakon zajedničkog ručka po obiteljima mladi su otišli na Ovčaru gdje su posjetili Spomen dom (mjesto mučenja i zlostavljanja hrvatskih civila), te spomenik na Ovčari (mjesto gdje su civili streljani i zakopani u masovnu grobnicu). Pred masovnom grobnicom mladi, don Mihael i fra Ivo su se pomolili i zapalili svijeće. Nakon Ovčare mladi su posjetili Vodotoranj te krenuli za Split.

fra Ivo Rastočić

Izvor: www.mladisplit.com