Škola ikonopisanja počinje uskoro u Splitu

Posted by

Želite li dublje ući u otajstvo vjere i približiti se Bogu, upišite se u školu ikonopisanja koja će uskoro početi u Splitu, u franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića na Trsteniku!

Ikone i ikonopisanje spadaju u najstarije i najdublje molitvene stvarnosti kršćanstva i pomalo su nepravedno zanemarene u suvremenom življenju Crkve. Radionice ikonopisanja svojedobno su bile organizirane u sklopu Dana kršćanske kulture i bile su vrlo dobro prihvaćene, a sad je otvoren natječaj za novi ciklus ikonopisanja. Škola ikonopisanja počinje u subotu 22. rujna, uvodom u teologiju ikone i duhovnu dimenziju ikonopisanja te početnim pripremama za individualni rad. Ikonopisanje će se održavati subotom sve do 15. prosinca ove godine u Franjevačkom klerikatu o. fra Ante Antića na Trsteniku (Put iza Nove bolnice 10c).

Tečaj će voditi akademska slikarica i ikonopisac Silvana Lozančić, grafička urednica u Slobodnoj Dalmaciji, dok sve organizira mag. theol. Lidija Piskač.

Što ćete sve moći naučiti u ovoj školi? Prema riječima organizatora, škola ikonopisanja uključuje molitvu i blagoslov na početku, uvođenje u tehniku ikonopisanja i asistenciju u individualnom radu, sve potrebne materijale, upoznavanje s povijesnim i teološkim dimenzijama ikonopisanja te pripravu za blagoslov gotove nove ikone, euharistijsko slavlje i svečani blagoslov ikona. A moguća su i studijska putovanja i obilasci znamenitih hrvatskih ikona.

Kako se prijaviti? Pošaljite motivacijsko pismo po čijim će referencijama voditeljica tečaja odabrati sudionike. Znajte da je broj sudionika ograničen, a sam tečaj je besplatan (organizacija i stručno vodstvo), dok za troškove materijala i prostora treba izdvojiti 200 kuna. Škola nije rezervirana samo za one koji već imaju iskustva u tom svijetu, već je otvorena za sve koje ikonopisanje zanima.

Prijava na natječaj sastoji se od inicijalnog maila koji treba sadržavati osobne podatke (ime, prezime, adresa, telefon, mobitel, obrazovanje, zanimanje te eventualno informacije o dosadašnjem iskustvu na području likovne umjetnosti ili ikonopisanja) te motivacijskog razgovora koji će uslijediti nakon zatvaranja prijava.

Prijave se primaju isključivo elektroničkim putem do 15. rujna na mail tecajikonopisanja@gmail.com, a polaznici koji prođu natječaj dobit će sve daljnje upute e-poštom.

Snježana Šetka

Izvor: http://misija.slobodnadalmacija.hr