Sjemeništarci u župi Sv. Ante na Šubićevcu

Posted by

Nedjelja Dobrog Pastira dan je u godini kada se na poseban način moli za duhovna zvanja u Crkvi. Mladima, koji razmišljaju o odazivu na Božji poziv, potreban je vanjski poticaj poput riječi podrške ili govor o načinu života na koji ih Bog poziva "iz prve ruke". Zato je ova vazmena nedjelja i prigoda za posjet župi s ciljem poticanja novih duhovnih zvanja.

Na poziv fra Josipa Repeše, promicatelja duhovnih zvanja Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, sjemeništarci i odgojitelji rado su se odazvali te su 7. svibnja 2017. posjetili župu i samostan Sv. Ante na Šubićevcu u Šibeniku.

Kišno nas nedjeljno jutro nije omelo u planovima te smo s odgojiteljima i s bogoslovom fra Željkom Štrpcem, koji nas je vozio u kombiju naših bogoslova, uz Božju pomoć stigli u Šibenik, gdje nas je dočekao fra Josip. Naš nam je domaćin ukratko predstavio samostan i crkvu sv. Ante pa je nakon priprema uslijedila sveta misa koju je predvodio odgojitelj fra Ivica Udovičić u koncelebraciji s fra Nedjeljkom Jukićem i fra Josipom. Slavlje su svojim pjevanjem uzveličali dječji i mješoviti zbor dok su sjemeništarci također sudjelovali čitajući i pjevajući. Fra Ivica je u svojoj propovijedi protumačio simboliku Dobrog pastira i ovaca te je vjernike pozvao na molitvu za duhovna zvanja. Kasnije je uslijedilo kratko obraćanje u kojem je fra Josip kazao da se u župi kroz mjesec svibanj krunica moli za nova redovnička i svećenička zvanja. Nakon njega fra Ivica je ukratko predstavio sjemenište i sjemeništarce. Maturant Stipe Buljan svjedočio je o svom putu dolaska u sjemenište i o preprekama koje se isplatilo proći.

Svoje svjedočanstvo iznio je i bogoslov fra Željko kojeg je Gospodin pozvao nešto kasnije. Slobodno vrijeme iskoristili smo razgledavajući staru jezgru Šibenika gdje su nam kao vodiči bili šibenski framaši. Kroz katedralu sv. Jakova proveo nas je svećenik koji nam je rekao nekoliko riječi o krstionici i njezinoj umjetničkoj vrijednosti. Obilazak je brzo prošao, vrijeme je bilo za zajednički ručak. Ručak je bio u samostanskoj blagovaonici zajedno s ostalim fratrima koje je zanimalo puno toga iz života sjemeništa. Zahvalni smo župniku fra Josipu i župljanima na ugodnom boravku i zajedničkoj molitvi. Fra Josip je darovao sjemeništu četiri misnice, za svaku liturgijsku boju po jednu. Nadamo se da je naš boravak u župi potakao barem nekoga na razmišljanje o svojoj budućnosti u redovničkom ili svećeničkom pozivu.
U poslijepodnevnim satima vratili smo se u Sinj u sjemenište. Nekoliko je sjemeništaraca ostalo u Šibeniku i pridružilo se članovima zbora naše Gimnazije koji su nastupili za smotri zborova katoličkih škola.

(Vlaho Jakić, sjemeništarac)

Izvor: http://www.franjevci-split.hr