Hodočašće novaka u Asiz

Posted by

Novicijat je godina kojom započinje život u franjevačkom Redu, vrijeme konteplacije i posebnog oblika studija kojim se nastoji oblikovati razum i srce po uzoru na sv. Franju. U završnici novicijata svake se godine organizira hodočašće u Asiz, na izvore franjevaštva. Novaci su boravili u mjestima u kojima je boravio sv. Franjo, kojega su odlučili nasljedovati i kako bi na tim mjestima koje su mnogi od novaka prvi put posjetili još čvršće utvrdili svoju odluku o životu kao redovnika, svećenika. Tako su i ove godine visovački novaci, zajedno s ostalim novacima JKPM-a, pohodili talijansku pokrajinu Umbriju. Ovogodišnji organizator hodočašća bio je fra Marinko Baotić, meštar goričkih novaka.

U srijedu, 26. travnja, bosanski i hercegovački novaci sa svojim meštrima došli su na Visovcu. Na otočiću su ih dočekali i dobrodošlicu im zaželjeli gvardijan samostana fra bože Duvnjak te meštar fra Jure Šimunović i domeštar fra Stojan Damjanović, skupa sa novacima. Domaćini su svoje goste ugostili prigodnim ručkom,a nakon obilaska i upoznavanja Visovca zajedno smo se zaputili na Trsat. Na Trsatu su nas srdačno dočekali meštri fra Tomislav Falater i fra Diego Deklić sa svojim novacima zagrebačke i zadarske Franjevačke provincije.

Sutradan, 27. travnja, u ranim jutarnjim satima, pridružili su nam se novaci trećoredci sa svojim meštrom, a zatim krenusmo put Asiza. Dolaskom u Asiz skupina hodočasnika upotpunila je svoj broj od 33 novaka i sedam meštara pridruživanjem novaka i meštra Albanske kustodije. Nakon smještaja kod sestara franjevki Marijinih misionarki započeo je obilazak Asiza. Prvo odredište bila je crkva sv. Damjana, mjesto u kojem je i asiški svetac počeo svoj hod za Kristom, čuvši Ga kako mu govori da ide popraviti Crkvu. Prvu zajedničku svetu misu na hodočašću predslavio je fra Diego Deklić, meštar s Košljuna, a propovijedao je fra Joso Živković, meštar novaka trećoredaca. Nakon mise, Večernju na talijanskom jeziku izmolili smo u Porcijunkuli. Tako smo činili svaki dan boravka u Asizu.

Program drugoga dana, 28. travnja počeo je posjetom Grecciu, mjestu gdje je sv. Franjo pripravio prve jaslice. Božićnu svetu misu predslavio je visovački meštar fra Jure Jurić-Šimunović. Put nas je dalje odveo iz Greccia u Fonte Colombo, gdje je Franjo sastavio pravilo Reda. Nakon obilaska svetišta posjetili smo i La Forestu, u kojoj se Franjo liječio. Na mjestu gdje je napisana Pjesma stvorova danas se nalazi zajednica Mondo X, udruga za ovisnike kojima je potrebna pomoć za povratak na stazu života. Na povratku u Asiz naišli smo u svetište Rivotorto, što znači vijugavi potočić. Ondje su boravila prva braća.

Trećega dana, 29. travnja misu u Porcijunkuli predslavio je bosanski meštat fra Marinko Baotić. U poslijepodnevnim smo satima posjetili samotište Carceri, gdje smo imali priliku povući se u osobnu molitvu. Iz Carcera smo pješice došli do crkve sv. Damjana, u kojoj smo imali klanjanje i Večernju.

Prva postaja petoga dana, 30. travnja bio je grob sv. Franje, na kojem je svetu misu predslavio trsatski meštar fra Tomislav Faletar. Po završetku svete mise razgledali smo samostan Sacro Convento, baziliku sv. Klare, baziliku sv. Rufina, Franjinu rodnu kuću te ostale znamenitosti Asiza. Vrijeme poslijepodne iskoristili smo za obilazak, šetnju, kupovinu te osobnu molitvu.

Ujutro šestoga dana, 1. svibnja oprostismo se od Asiza i zaputismo na La Vernu, brdo na kojem je Franjo primio stigme. Po dolasku je sv. misu predslavio fra Stanko Mabić, meštar iz hercegovačke provincije. Nakon ručka sudjelovali smo u molitvi Srednjeg časa i procesiji do kapele Stigmata, dok su večernji sati bili rezervirani za druženje uz pjesmu.

Sedmoga dana, 2. svibnja misu u kapeli Stigmata predslavio je meštar novaka iz Albanije fra Marko Ešegović. Pod sv. misom imali smo priliku čuti animiranje liturgije na albanskom jeziku. Nakon doručka uputili smo se prema Padovi, gdje smo obišli baziliku sv. Ante te svetište sv. Lepolda Bogdana Mandića. Zajedničko hodočašće završilo je u Rijeci na Trsatu odakle su novaci nakon prospavane noći krenuli u svoje kuće novicijata.

Posjet Asizu i La Verni na svakoga hodočasnika ostavi duboki dojam, a posebno na mlade franjevce. U kratkom vremenskom intervalu posjetili smo sva ona mjesta koja su obilježila poziv i život sv. Franje, a time i danas nas označavaju, sinove sv. Franje. Ovo hodočašće zasigurno može svakome od nas pomoći u preispitivanju i traženju načina za nasljedovanje Isusa Krista u današnjem vremenu sa svojim poteškoćama i zahtjevima po primjeru sv. Franje koji je na najbolji način odgovorio izazovima svoga vremena. Mir i dobro!

Izvor: http://www.franjevci-split.hr