Proslava obljetnice smrti sluge Božjega o. fra Ante Antića u Splitu

Posted by

U samostanu o. fra Ante Antića u Splitu na Trsteniku u nedjelju 4. ožujka svečano je proslavljena 53. obljetnica smrti časnoga sluge Božjega o. fra Ante Antića. Samoj svečanosti prethodila je trodnevnica. Prvoga dana trodnevnice, u četvrtak 1. ožujka, misu je predvodio fra Domagoj Runje, gvardijan samostana, a propovijedao đakon fra Frano Bosnić. U petak 2. ožujka slavlje je započelo pobožnošću križnog puta, koji je uz pomoć članova mjesnog brastva OFS-a Blagovijest predvodio fra Stipe Nimac, profesor u mirovini. Nakon križnog puta misu je predvodio fra Stipe Nimac a propovijedao fra Dejan Međugorac. Posljednjega dana trodnevnice, u subotu 3. ožujka, nakon krunice misu je predvodio fra Domagoj Volarević, voditelj pastoralne godine i profesor na KBF-u u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje na sam dan obljetnice smrti 4. ožujka na večer u 19 sati predvodio je fra Domagoj Runje, gvardijan samostana i profesor na KBF-u, a propovijedao je đakon fra Jerko Kolovrat.

Fra Jerko je u propovijedi naglasio, osvrnuvši se na evanđelje, kako se Bogu ne sviđa trgovački odnos prema Njemu. Iz njegove propovijedi izdvajamo: „Nema toga što Bogu možemo dati, a da to već nije Njegovo. Međutim, još je važnije uočiti da nam je Bog u svome Sinu već sve dao, dao nam je samoga sebe. Stoga svaki trgovački pristup Bogu vrijeđa Njegovu ljubav koja nije na prodaju, već je besplatna. Bog nam se daruje jer nas ljubi i traži od nas da Ga u ljubavi prihvatimo. Samo je ljubav ona koja nas čisti od svega što nije Bog i čini nas novim ljudima. Čini da od vjernika iz običaja postanemo vjernici iz uvjerenja. Čini da vjera postaje ona koja oblikuje naš život, a ne samo privjesak. Zato sluga Božji fra Ante Antić, obraćajući se Presvetom Trojstvu, moli da bogoslovi, kojima bijaše odgojitelj, budu puni ljubavi Očeve, mudrosti Sinove i dobrote Duha Svetoga. Tim nas darovima Bog želi svakodnevno darovati“, istaknuo je đakon fra Jerko, koji je trenutno na službi u župi Gospe van Grada u Šibeniku. Svečano misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je zbor bogoslova i vjernika pod ravnanjem orguljaša Pere Prosenice.

Nakon euharistijskog slavlja za sve dobročinitelje i prijatelje ove samostanske zajednice druženje je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici.