Potravlje: Bogoslovi u posjeti župi

Posted by

Na prvu nedjelju Došašća, 28. studenoga 2021. godine, na poziv župnika fra Tina Labrovića, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja posjetili su župu sv. Filipa i Jakova u Potravlju. Posjet župi započeo je misnim slavljem kojem je predsjedao fra Ivan Režić, magistar bogoslova, u koncelebraciji s fra Tinom.

U svojoj propovijedi, fra Ivan je između ostaloga istaknuo, „da nas evanđeoski ulomak na početku Došašća ne želi zastrašiti, već pomoći da uvidimo da nijedan oblik zla nema uzrok u Bogu niti ima konačnu riječ. Božje utjelovljenje, čijoj proslavi idemo ususret, uvijek iznova nas podsjeća da je u svijet unišla Božja spasiteljska ljubav koja želi biti naviještena svakom čovjeku u konkretnom životnom kontekstu i situaciji. Ona nam želi pomoći da iziđemo iz začaranog kruga prevelike zabrinutosti koja nas često prigiba zemlji i usmjeriti nam pogled k nebu, odakle nam dolazi pomoć i utjeha“. Pjevanje tijekom misnog slavlja predvodio je župni zbor, pomognut bogoslovima, uz orguljsku pratnju Marije Župić.

Nakon popričesne molitve, okupljenim župljanima obratili su se bogoslovi 1. godine filozofsko-teološkog studija na KBF-u u Splitu fra Stjepan Raić iz župe Crivac te fra Teo Tadić iz župe Sinj, podrijetlom iz Potravlja te posvjedočili o svom putu sazrijevanja odluke za duhovni poziv, prvi kao sjemeništarac, a drugi kao postulant u zrelijim godinama.

 

Nakon njih, fra Ivan se i kao provincijski povjerenik za promociju duhovnih zvanja osvrnuo na svjedočanstva i pohvalio  plodonosnost župe Potravlje dosadašnjim duhovnim zvanjima, što ukazuje na to da je u toj župi prisutna molitva za duhovna zvanja, kao i življena vjera u obiteljima.

Nakon svjedočanstava dvojice bogoslova, župnik fra Tino, oprostio se od svojih dosadašnjih župljana među kojima je proveo malo više od dvije godine. Naime, fra Tino je nedavno imenovan župnikom župe Majke Božje Lurdske u Zagrebu. Magistar bogoslova fra Ivan, u svoje ime te u ime bogoslova, zaželio je fra Tinu mnogo uspjeha u pastoralnom radu u novoj župi, a župljani su ga ispratili gromoglasnim aplauzom. Uslijedio je svečani ručak, uz ugodno druženje i u bratskom ozračju.

Tekst: fra Stipe Buljan

Fotografije: fra Mate Šakić

FOTOGALERIJA