Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj i on će sve voditi (Ps 37,5)

Posted by

U pismu svom duhovniku o. Van Exemu, u godinama kada je započinjala s osnivanjem nove redovničke družbe i zbog toga prolazila kroz mnoge kušnje, Majka Terezija priznala je da očekuje kako će njezin i život njezinih sestara biti težak. No, dodala je i tako važne riječi: „Ništa nije teško onome koji ljubi.“ Da ne bi ostala samo na svojoj sposobnosti ljubiti, imala je potrebu dodati i ovo: „Tko može nadmašiti Boga u velikodušnosti – ako Mu mi, siroti ljudi, dadnemo sve te se čitavim svojim bićem predamo u Njegovu službu? On će sasvim sigurno biti uz nas, baš kao što će sve što je u nama biti Njegovo.“ Neće joj usred teškoća biti lako, tako je vjerovala, samo zato jer će ljubiti, nego prvenstveno zato jer će biti ljubljena. Bog je velikodušan u ljubavi i u njoj se ne da nadmašiti, samo je potrebno prepustiti joj se s povjerenjem.

Dvije su presudne riječi, odnosno dva su presudna stava o kojima ovisi naš duhovni rast: povjerenje i predanje. To dvoje je i povezano. Tko ima povjerenja u Boga, sposoban je predati mu se. I suprotno: što je manje moje povjerenje u Božju ljubav, to više ostajem sam, osuđen na svoje siromaštvo i svoje snage.

Lijepo je predati se Bogu. Lijepo je i važno njemu prepustiti svoje putove. Lijepo je kada povjeruješ da on ravna tvojim putovima, da on zna što čini i da će sve u tvome životu okrenuti na dobro. On je tvoj otac. On ljubi kako te nitko od stvorenja ne može ljubiti. Ljubi te besplatnom i bezuvjetnom ljubavlju. Jedino takva ljubav zaslužuje da joj se bezuvjetno predaš i da joj se prepustiš.

Ne trebaš čekati teške trenutke da bi se predao Bogu. Sada je pravi trenutak. Danas je dan kada to trebaš učiniti. I to trebaš učiniti što je jednostavnije moguće. Dovoljan je tek jedan pogled koji će se iz tvoga srca vinuti Božjem srcu. Dovoljna je jedna misao. Dovoljne su dvije, tri riječi: „Bože moj, tebi se predajem!“ Vidjet ćeš kako se oslobađaš pritiska koji te guši. Ako čin predanja budeš uvijek iznova činio u povjerenju, prepoznat ćeš kako se oslobađaš tjeskobe i straha. Kada Bogu sve predaš, onda vjeruješ da on sve vodi. Tada možeš biti miran. Bog je dobar i on hoće samo dobro. Pa ako se zbog tuđe slabosti možda i nađeš u vrtlogu neugodnih trenutaka, i tada možeš biti miran. Bog će te provesti i kroz tu dolinu zla. Samo mu se s vjerom predaj i prepusti mu da on bude tvoj Gospodar.

Prepusti mu se i predaj mu se bez mrmljanja. On sve zna, iako se tebi čini da neki događaji u tvome životu i nečiji postupci nemaju baš nekog smisla niti logike. Prepusti mu se jer on sve zna i učinit će da na koncu sve bude dobro. Trebaš u to vjerovati. Ma koliko te bolio život i ma koliko ti izgledalo sve zamršeno, povjeruj mu i predaj mu se.

Budi strpljiv s Bogom. On je velikodušan. On neće zakazati. Učiniti će što je potrebno. Učinit će to onda kada je najbolji trenutak. Treba mu tek tvoje povjerenje i predanje. To za tebe može izgledati kao poraz. Činit će ti se da si nesposoban i nemoćan. Ne, ni u kom slučaju to nije istina! Tvoja najveća sposobnost i moć je u tome da se u povjerenju predaš Gospodinu i da se dadeš od njega voditi.

Ljubi Gospodina i u povjerenju mu se predaj. Kakva god bila faza života u kojoj se nalaziš, bilo da obiluješ radošću ili su se brige oborile na tvoje korake, pravi je trenutak da se s povjerenjem izručiš Božjem vodstvu. Nema veze ako ti se čini da je tvoja vjera slaba. Sjeti se da i malo zrno vjere može premještati brda. To je tvoja prava moć. Reci Bogu djetinjim pouzdanjem: Oče, ja sam tvoj. Čini sa mnom što god se tebi sviđa. Predajem ti se. Vjerujem ti. Znam da će sve biti dobro jer ti si sa mnom. A ti znaš što radiš!

Fra Josip Vlašić

Izvor: https://radio-medjugorje.com