Papa mladima: Ostanite povezani s Isusom i budite protagonisti promjene

BogoslovPosted by

Budite protagonisti promjene u zemlji i Crkvi tako što ćete ostati „povezani“ s Kristom, čineći ono što bi On radio da je na vašem mjestu – potaknuo je papa Franjo mlade Čileance s kojima se susreo jučer poslijepodne u nacionalnom svetištu Maipù u Santiagu, posvećenom Gospi Karmelskoj. Papa je mladima rekao kako želi da pomognu Crkvi tako što će biti vjerniji Evanđelju i približavajući se Isusu.

Koristeći sliku mobitela kojem otkazuje baterija i koji gubi internetsku vezu, Sveti je Otac mladima htio pojasniti kako ostati povezanima s Kristom kad vjera počne slabjeti. Bez veze s Isusom – napomenuo je Papa – završavamo utapanjem svojih misli i ideja, svojih snova i svoje vjere, postajući tako frustriranima i ojađenima, a naša se srca počinju kolebati. No nemojte nikad pomisliti da nemate što ponuditi ili da nikom nije stalo do vas – istaknuo je papa Franjo navodeći sv. Alberta Hurtada koji je rekao da je vrag taj koji čini da se osjećamo bezvrijednima.

Papa je napomenuo da učenici Ivana Krstitelja slijede Isusa jer su htjeli da im „veza“ pomogne održati živim plamen u njihovu srcu. Htjeli su saznati kako napuniti bateriju svoga srca. Tražili su zaporku kako bi se povezali s onim koji je put, istina i život – kazao je Sveti Otac nudeći mladima kao zaporku Hurtadove riječi: „Što bi Isus učinio na mom mjestu?“

Mladi si to pitanje mogu postaviti u školi, na sveučilištu, kad su vani, kod kuće, među prijateljima, na poslu, kad ih se ismijava i izruguje. Isus je zaporka, izvor energije koji napaja naša srca, zapaljuje našu vjeru i čini da naše oči zaiskre – rekao je papa Franjo te nastavio – A jedini način da ne zaboravimo zaporku jest da ju koristimo uvijek iznova, dan za danom. Doći će vrijeme kada će, a da ne primijetimo, naša srca kucati poput Isusova i živjeti kako je Isus živio.

Papa je potom mladim Čileancima ponudio nekoliko evanđeoskih uzora za nasljedovati. Potaknuo ih je da budu mladi Samarijanci koji nikad neće proći pokraj nekoga tko leži pokraj puta. Kazao im je da budu kao Šimun Cirenac pomažući Kristu nositi njegov križ i ublažavajući trpljenje braće i sestara. Budite poput Zakeja koji se okreće od materijalizma prema solidarnosti; budite poput Marije Magdalene, žarko tražeći ljubav, koja jedino u Isusu nalazi potrebne odgovore; imajte Petrovo srce kako biste mogli ostaviti svoje mreže pored jezera; imajte Ivanovu ljubav usmjeravajući sve svoje osjećaje prema Isusu; imajte Marijinu otvorenost kako biste mogli pjevati od radosti i činiti Božju volju – kazao je na kraju Sveti Otac mladima, potičući ih još jednom da ne zaborave svoju zaporku.

Izvor: Vatikanski radio / Put – istina – život