Muka Gospodina našega Isusa Krista u srijedu 15.3. u Gospe od Zdravlja

Posted by

Četrdesetak župljana župe sv. Ante Padovanskog iz Knina već tradicionalno kroz korizmu diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine izvode pasionsku igru "Muku Gospodina našega Isusa Krista". Okupljeni u glumačku družinu (glumaca-amatera) pod umjetničkom palicom redatelja Ante N. Tadić Šutre, a nakon ovogodišnjih nastupa u Gračacu (4. ožujka), Vrgorcu (5. ožujka), Petrinji (11. ožujka), Zagrebu i Ogulinu (12. ožujka) dolaze nam konačno i u Split - u crkvu Gospe od Zdravlja u srijedu 15. ožujka 2017., u 19, 45 sati.

Svrha je predstave prvenstveno duhovne naravi. Naime, cilj je glumaca amatera glumom vjernicima približiti posljednje trenutke koje je Gospodin naš Isus Krist prolazio na putu do uskrsnuća. Koliko to uspješno čine možda najzornije pokazuju suze nemalog broja vjernika za vrijeme dosadašnjih predstava. Spirutus movens cijelog projekta Muke je fra Ivan Lukač, župni vikar u župi sv. Ante u Kninu. S upriličenjem Muke, doduše, u Kninu je započeo fra Pavao Norac Kevo, međutim fra Ivan je taj projekt prihvatio i dugi niz godina uspješno vodi sa svojim suradnicima. I fra Pavao i fra Ivan (glumio Kajfu) godinama su kao bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, zajedno s ostalim bogoslovima, za vrijeme studija u Makarskoj izvodili Muku po župama. Navedena tradicija tako, Bogu hvala, nije nestala, već je zahvaljujući njima i njihovim suradnicima preživjela i nastavlja svoj put na oduševljenje mnogih vjernika.

Pozivamo vas da u srijedu navečer dođete u crkvu Gospe od Zdravlja te da uživo gledate posljednje scene iz Gospodinova života: Posljednju večeru, Kristova muku u Getsemaniju i njegovo hvatanje, Judinu grižnju savjesti i očajanje, Petrovo zatajivanje i kajanje, suđenje Isusu pred židovskim svećeničkim vijećem Anom i Kajfom, suđenje pred Pilatom i razapinjanje.


Muka Gospodina našega Isusa Krista - izvedbe u 2017.

4. ožujka u 19 sati Gračac crkva Sv. Ivana Krstitelja
5. ožujka u 17 sati Vrgorac
11. ožujka u 18.30 sati Petrinja – Sv. pape Ivana Pavla II
12. ožujka – Zagreb – Sv. Jeronim 10 sati
12. ožujka –Biskupijsko svetište Gospe od Čudesa Oštarije (Ogulin)
15. ožujka u 19.45 sati Gospa od Zdravlja - Split
18. ožujka u 18 sati Primorski Dolac
19. ožujka – Perušić (Lika) u 10.30 sati Crkva Sv. Križa
19. ožujka u 18 sati Kali
23. ožujka – Benkovac u 18.30 – Porođenja BDM
24. ožujka u 19 sati Kman - Split
25. ožujka u 19 sati Otok
29. ožujka u 20 sati Knin
31. ožujka u 19 sati Sinj
1. travnja u 18 sati Kiseljak
2. travnja u 12.30 sati – Hrvatski don Kralja Tomislava - Zenica
2. travnja u 19 sati Tomislavgrad
7. travnja u 19 sati Prozor
8. travnja u 19 sati Kadina Glavica
12. travnja u 19 sati Pakoštane

Svi zainteresirani župnici za izvođenje Muke u svojoj župi mogu se javiti fra Ivanu Lukaču na broj mob. 0989090165 ili na e-mail: ilukac7@gmail.com