Lako za druge, najteže je sebe pobijediti

Posted by

Tko pobijedi sebe taj je uistinu pravi pobjednik. Imati gospodstvo nas sobom, nad svojim osjećajima jako je važno. Ne da bi ih potiskivao, nego da bi upravljao njima: osjećaji su dobri sluge, ali loši gospodari. Tko s njima ovlada i kontrolira svoj ego taj može reći da upravlja svojim životom. U kršćanskom smislu može se reći da onaj tko upravlja na pravi način sobom, dakle, tko umire sebi taj se rađa za Boga, za drugog čovjeka. Isus je u tome pravi uzor, a na taj put je pozvao i svoje učenike: "Ako, dakle, tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka uzme križ i neka me slijedi" (Mt 16,24)

O tom umiranju sebi jedan je nepoznati pisac napisao sljedeće:

"Kad te zaborave ili zanemare, a ti si sretan i nisi uvrijeđen – to je umiranje sebi.

Kad ne poštuju tvoj savjet i ismijavaju tvoje mišljenje, a ti to primaš strpljivo, tiho, s puno ljubavi i ne dopuštaš da u tvom srcu raste gorčina – to je umiranje sebi.

Kad s ljubavlju i strpljivo podnosiš nered, nepravilnosti, sporost i dosadu… i izdržavaš je kao što je to Isus izdržavao – to je umiranje sebi.

Kad ti nikad nije stalo da budeš glavni u razgovoru, da nabrajaš svoja dobra djela, tražiš pohvalu za svoje djelo, i kad zaista želiš biti nepoznat – to je umiranje sebi.

Kad si u stanju gledati brata ili sestru kako napreduju i kako su u blagostanju, a možeš se s njima iskreno radovati i ne osjećaš zavist premda si u većoj potrebi od njih – to je umiranje sebi.

Kad si zadovoljan bilo kojom hranom, bilo čime što ti se daruje, bilo kojom odjećom, klimom, vremenom ili društvom – to je umiranje sebi.

Kad možeš podnijeti ispravke, kad se možeš ponizno pokoriti iznutra kao i izvana, bez ikakve pobune ili ogorčenja u svom srcu – to je umiranje sebi".