Savršeno veselje prema sv. Franji

Posted by

Jednog hladnog zimskog dana vraćali su se Franjo i Leon iz Peruđe u Porcijunkulu. Bili su umorni, gladni i promrzli. Leon je išao prvi, a Franjo iza njega iznenada povika:

– Brate Leone, iako mi, manja braća, dajemo primjer dobra i Bogu ugodna života, ipak zapiši i zapamti da u tome ne leži savršeno veselje. Leon nije bio raspoložen za razgovor. Ali kad napraviše još nekoliko koraka, Franjo opet povika:

– Brate Leone, kad bi neki manji brat kakvom slijepcu povratio vid i hromom čovjeku zdrave udove, kad bi izgonio zle duhove, kad bi gluhima vratio sluh i hromima hod, čak i kad bi uskrisio nekog mrtvaca na život, piši i zapamti da u tome ne leži savršeno veselje.

Leon ponovno nije ništa odgovorio.

– Brate Leone, kad bi koji manji brat svladao sve jezike, razumio sve knjige i znanosti, kad bi mogao proricati i čitati ljude, piši i zapamti da u tome ne leži savršeno veselje.

Brat Leon se čudo nad Franjinim riječima, ali još nije bio raspoložen za razgovor.

– Brate Leone, kad bi neki manji brat govorio anđeoskim jezikom, kad bi poznavao tijek zvijezda i snagu svih biljaka, kad bi našao sva blaga zemlje, kad bi mu bila objavljena tajna ptica i riba, životinja i ljudi, stabala i korijenja, kamenja i vodâ, piši i zapamti da u tome još uvijek ne leži savršeno veselje.

Opet šutnja s Leonove strane.

– Brate Leone, kad bi neki manji brat znao tako izvrsno propovijedati da bi obratio sve inovjernike, piši i zapamti da u tome ne leži savršeno veselje. Konačno se brat Leon zaustavi i reče:

– Oče, za ime Božje, molim te reci konačno u čemu leži savršeno veselje!

Tada mu Franjo odvrati:

– Kad bismo sada, sasvim prozebli, prljavi i gladni, stajali pred vratima našega samostana i kad bi jedan od naše braće došao i ne bi nas prepoznao, kad bi nas kao protuhe ispsovao i ostavio u snijegu i hladnoći; štoviše, kad bi nas pljusnuo i udarajući nas protjerao, i kad bismo to sve prihvatili sjećajući se Kristove patnje i u ljubavi pomislili da je Bog ove riječi stavio vrataru u usta kako bi nas iskušao, u tome, o brate Leone, piši i zapamti, leži savršeno veselje!

Izvor: "Fratri u zgodama i nezgodama"
Preneseno s: www.svjetlorijeci.ba
Foto: www.papaboys.org