Izlet na Prominu

Posted by

U subotu 11. ožujka 2017. godine braća iz samostana o. fra Ante Antića sa Trstenika išla su na već tradicionalni godišnji izlet u prirodu. Naime, svake godine nakon zimskog ispitnog roka, a slijedeći dugu tradiciju u našem odgojnom zavodu, običaj je da braća, osobito mlađa braća nakon napornog ispitnog razdoblja, provedu jedan cijeli dan u prirodi. Ove godine zadali smo si kao cilj osvajanje Promine - planine koja se smjestila u srcu šibensko – kninske županije.

Krenuli smo u jutarnjim satima te nas je već pri samom dolasku u podnožje Promine dočekala, na trenutke, i vrlo oštra bura. Pa ipak nas nije obeshrabrila niti pomela u našem naumu tako da je većina braće na put prema planinarskom domu „PD Promina“ krenula pješke, dok su automobile ostavili u podnožju planine. Po dolasku u planinarski dom malo smo se zagrijali uz vatru i topli čaj, te zatim nastavili osvajati preostali dio planine penjući su unatoč udarima bure na najviši vrh planine Promina poznat po nazivu Čavnovka, koji se nalazi na 1147 m nadmorske visine.

Dok su se jedni borili s burom, osobito na dijelu staze pri samom vrhu planine, drugi su vrijedno pripremali ručak uz stručno vodstvo fra Krešimira Mikelića, župnika župe Danilo u šibenskom zaleđu. Na ovom izletu pridružili su nam se i novaci s Visovca kao i naši kolege bogoslovi iz samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

U dobrom društvu "pala" je i dobra pjesma uz gitaru, a oni raspoloženiji za sport pokušali su čak i igrati nogomet na burnoj planini. Bura kao nepristran igrač podjednako je uspješno "pomagala" objema ekipama. Osim nogometa zaigrala se i pokoja partija šaha i briškule, no ipak je dominirala pjesma u toplini planinarskog doma. Sa zalaskom sunca završio je i naš izlet te smo se puni dojmova vratili natrag u naš samostan.