Križine: Proslava blagdana Gospe Lurdske

Posted by

Crkva 11. veljače slavi spomen Gospe Lurdske sjećajući se ukazanja Blažene Djevice Marije svetoj Bernardici u francuskom mjestu Lourdes. Osobito se na taj dan u molitve preporučuju bolesnici. I ove je godine tog dana svečano proslavljena sveta misa u bolničkoj kapelici na Križinama u Splitu, s početkom u 17 sati.

Svetom misom predsjedao je fra Ante Akrap, profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a u koncelebraciji je bio fra Miro Ančić, bolnički kapelan.
Fra Ante je u propovijedi istaknuo kako je gubitkom vjere u ovom covid okruženju život postao bez okusa i mirisa i da je vjerski život na neki način ograničen na sferu privatnoga. Naspram takvog stava, tek kad vjera nije privatna stvar ona postaje svjedočanstvo i Radosna vijest, vijest o Životu, vijest o Bogu. Bolnica je mjesto u kojem zna biti teško govoriti o vjeri i o Bogu, ali bez obzira na sve Bog je u svakoj našoj patnji i boli, dok je molitva sredstvo koje nam daje utjehu. Oni koji su u svom poslu upućeni na druge, poput liječnika, medicinskih sestara i ostalog bolničkog osoblja, vjeru i Radosnu vijest najbolje svjedoče djelima. Ta djela odraz su vlastite vjere koja se hrani i koja proizlazi iz ljubavi prema bratu čovjeku. A upravo je takvu ljubav pokazala i Blažena Djevica Marija kojoj se zbog toga uvijek iznova utječemo, istaknuo je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja, fra Miro je pozdravio sve nazočne i zahvalio što su svojom prisutnošću uveličali slavlje, osobito propovjedniku fra Anti Akrapu te prof. Peri Prosenici i bogoslovu fra Marku Udovičiću koji su glazbeno obogatili liturgiju.

Tekst i fotografije: fra Marko Udovičić