Duhovni impuls: Bogoslovi posjetili Arheološki muzej u Splitu

Posted by

Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, predvođeni magistrom fra Ivanom Režićem, a u sklopu programa početne formacije 11. veljače 2022. god., posjetili su Arheološki muzej u Splitu. Bogoslove je kroz kroz lapidarij i izložbeni postav veoma stručno vodio muzejski kustos gosp. Nino Švonja, upoznavši ih s bogatom pretkršćanskom i kršćanskom zbirkom, ali i s važnim povijesnim činjenicama vezanim za spomeničku baštinu. Nakon toga, razgledali su i aktualnu i vrlo zanimljivu izložbu naslovljenu VIS-À-VIS 200 - Arheološka baština otoka Visa.

Magistar i bogoslovi su na koncu posjeta zahvalili gosp. Ninu Švonji i gosp. Anti Jurčeviću, ravnatelju Muzeja na srdačnom gostoprimstvu, izrazivši spremnost na buduću suradnju.

Arheološki muzej u Splitu- najstarija je muzejska ustanova u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, a osnovan je 1820. godine dekretom Dalmatinske vlade u Zadru. Prva zgrada muzeja podignuta je 1821. godine uz istočne zidine Dioklecijanove palače, ali je ubrzo postala pretijesna za sve veći broj spomenika te je na inicijativu don Frane Bulića otvoren novi Muzej s većim prostorom 1922. godine.

FOTOGALERIJA

Tekst i fotografije: fra Mate Šakić