Fra Petar Komljenović obranio licencijatski rad

Posted by

U srijedu, 14. srpnja 2021., na KBF-u u Splitu fra Petar Komljenović, župnik u Hrvatskoj katoličkoj župi u Frankfurtu, obranio je licencijatski rad iz humanističkog područja, polja teologije, na temu "Oko sokolovo – kontemplacija kao put do mudrosti i sreće kod Josefa Piepera".  Rad je obranjen pred Povjerenstvom za obranu licencijatskoga rada i provođenje licencijatskoga ispita u sastavu: doc. dr. Ante Akrap, predsjednik; prof. dr. sc. Ante Vučković, mentor i član; doc. dr. sc. Edvard Punda, član.

Na početku rada Petar Komljenović predstavio je život i djelo Josefa Piepera, filozofa čija je nakana djelovanja bila prenijeti zapadnu mudrosnu tradiciju suvremenom čovjeku te aktualizirati "vječnu" filozofiju radije nego stvoriti vlastiti filozofski sustav. U radu odgovora na pitanje je li spoznaja Boga moguća i iznosi argumente za mogućnost i protiv mogućnosti spoznaje Boga, te zaključuje sintezom o mogućnosti djelomične spoznaje Boga, koju izvodi iz mogućnosti spoznaje Božje opstojnosti, analogije bića, analogije spoznaje i kontemplacije kao puta stupnjevanja u više i savršeno.

Potom je obrazložio kontemplaciju, njezine definicije u sekularnom i kršćanskom kontekstu promatranja i gledanja Boga, te je iznio Pieperovo viđenje kontemplacije. Pieper govori o nekoliko vidova kontemplacije: njezinoj univerzalnosti ukoliko je namijenjena za sve, o kontemplaciji kao ljubećem razmatranju koje je sinteza spoznaje i ljubavi, te o ljubavi koja otvara duhovne oči: „Ubi amor, ibi oculus“, gdje oko razuma zamjenjuje oko kontemplacije. Pritom je važan krjepostan život, askeza i čišćenje, jer samo čisto srce može gledati Boga. Komljenović je zaključio kako današnjem svijetu nedostaje mudrost (sophia), jer je izgubio ljubav prema mudrosti (filo-sophia), a kao lijek agnostičkoj rezignaciji postavlja pravu filozofiju i kontemplaciju.

Na kraju obrane rada Povjerenstvo je čestitalo pristupniku na uspješno obranjenome radu i zaželjelo nastavak doktorskog istraživanja.

Ana Peroš

Slike: Šimun Markulin

Izvor: https://www.kbf.unist.hr/