Dva brata, dva puta, isti cilj!

Posted by

Zovem se fra Tino Čatlak, imam dvadeset i jednu godinu i rođen sam u Sinju, gradu poznatom kao mjestu okupljanja velikog mnoštva vjernika oko lika Gospe od Milosti, koja se u mom gradu časti pod nazivom Čudotvorna Gospa Sinjska. Bogoslov sam Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i svakodnevicu djelim sa ostalim bogoslovima u klerikatu o. fra Ante Antića u Splitu. Pohađam Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu te završavam prvu godinu filozofsko - teološkog studija.

Kako sam osjetio poziv? Tijekom priprave za prvu svetu pričest već kao dijete osjetio sam duhovni poziv. Nakon prve svete pričesti postao sam ministrant te sam redovito služio na nedjeljnim misama i išao na ministrantske susrete. Tijekom osnovne škole u meni je rasla želja da budem franjevac, ali kad sam krenuo u srednju školu, koju sam pohađao u Splitu, misao o franjevačkom pozivu je kratko minula, iako sam redovito ministrirao u svojoj župi Gospe Sinjske. Nakon što sam završio prvi razred srednje škole krenuo sam na susrete Frame uz potporu mog tadašnjeg župnika. Uz susrete Frame i izlete u kojima sam sudjelovao, u meni se ponovno probudila želja i ljubav spram duhovnog poziva.

U četvrtom razredu srednje škole duhovni poziv da budem franjevac bivao je sve jači i jači, te sam se ohrabrio i odlučio krenuti ovim putem kojim sada kročim. Veliku ulogu na mom putu ulaska u samostan imali su moji župnici i duhovni asistenti u Frami, a i velika potpora koju imam od svoje obitelji, ponajviše od mog brata koji je također na putu svećeništva. Naime, moj brat Boško pripada Bogoslovnom sjemeništu “Redemptoris Mater” u Puli, a trenutno se nalazi u Jeruzalemu. Nadam se da ću ustrajati do kraja u ovome pozivu koji sam osjetio u sebi i da mi neće nedostajati duhovne podrške i od vas čitatelja naših "Početaka".

fra Tino Čatlak
Počeci 13 (2016) 1, str. 32.