Studijsko putovanje studenata KBF-a u Rim

Posted by

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu organizirao je studijsko putovanje u Rim od 20. do 23. svibnja 2016. god. za studente IV. i V. godine. U programu studijskog putovanja sudjelovala su 24 studenta laika te 6 bogoslova naše redovničke zajednice, a priključili su im se i trojica bogoslova koji studiraju teologiju na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Antonianum. Već 19. svibnja u večernjim satima uputili smo se trajektom iz Splita prema Anconi, odakle smo busom krenuli prema Rimu. U Rim, točnije do Bazilike sv. Pavla izvan zidina, došli smo oko 14 sati gdje su nam se pridružila trojica franjevačkih bogoslova koji studiraju teologiju u Rimu: fra Jerko Kolovrat, fra Dejan Međugorac i fra Toni Šimunović – Erpušina. Ni višesatno putovanje ni umor nisu mogli umanjiti udivljenje koje izaziva susret s veličanstvenim remek djelom kršćanske umjetnosti i duhovnosti. U bazilici se i zapjevalo Budi hvaljeno i Zdravo Djevo, samo nekoliko metara od groba Apostola naroda, sv. Pavla. Nakon toga posjetili smo opatiju Tre fontane koja je također vezana uz život sv. Pavla. Naime, po tradiciji sv. Pavao na tom je mjestu bio zatočen u tamnicu gdje mu je potom odrubljena glava te je mučeničkom smrću dao svjedočanstvo za Krista. Pošto se dan bližio kraju uputili smo se prema samostanu sestara Anćela u kojem smo odsjeli. Dan smo zaključili Svetom misom i večerom.

U subotu, 21. svibnja nastavili smo pohoditi mjesta od iznimne važnosti za svjetsku i crkvenu povijest: Kalistove katakombe, Krstionicu i Baziliku sv. Ivana Lateranskog, Svete stube, Baziliku sv. Marije Velike, Baziliku sv. Praksede u kojoj se nalazi stup na kojem je Isus bičevan, Baziliku sv. Petra u okovima u kojoj se nalazi Michelangelova statua Mojsija, Piazzu Veneziu te Rimski forum. Svetu misu proslavili smo u kapelici Bezgrešnog začeća Međunarodnog bratstva blaženoga fra Gabriela M. Allegra u franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog. Naravno, bilo je dovoljno slobodnog vremena za okrjepu, kupovinu suvenira i razgledavanje. Tako smo imali priliku vidjeti još neka važna mjesta kao što su: Fontana di Tevi, Piazza del Popolo, Piazza Navona, Panteon itd.

U nedjelju, 22. svibnja jutro smo proveli u Vatikanu gdje smo mogli razgledati Baziliku sv. Petra i popeti se na kupolu odakle se pruža predivan panoramski pogled na Vatikan i Rim. U podne smo prisustvovali molitvi „Anđeo Gospodnji“ koju je predvodio papa Franjo. Iako Papu nismo vidjeli izbliza i ovaj susret na „daljinu“ bio je upečatljiv i nezaboravan. U popodnevnim satima zajedno smo od Piazze di Spagna krenuli prema Papinskom Hrvatskom Zavodu Svetog Jeronima gdje nas je dočekao vicerektor don Marko Đurin te predstavio povijest i djelovanje Zavoda. Na misi su pjevanje i Službu Riječi animirali studenti. Nakon mise svi zajedno smo se upisali u spomen knjigu Zavoda.

U ponedjeljak, 23. svibnja u jutarnjim satima posjetili smo Koloseum, Konstantinov slavoluk te Circo Massimo. Već u podne krenuli smo prema Anconi kako bi na vrijeme ušli na trajekt prema Splitu. Zahvalni smo Bogu na sunčanom vremenu, na druženju i opipljivom susretu sa svjetskom i crkvenom poviješću. Nezaboravno je bilo posjetiti Rim, ne kao turist već kao mladi teolog koji pokušava odškrinuti vrata i zaviriti u otajstva naše vjere. Bijaše to svojevrsna duhovna obnova, potvrda sadašnjih i poticaj za nova teološka traganja.