Caritasu Nadbiskupije splitsko-makarske uručen ček: za deset skromnih obitelji 247.000 kuna

Posted by

U prostorijama samostana sv. Ante na Poljudu u utorak je održana svečanost uručivanja čeka Caritasu Nadbiskupije splitsko-makarske u iznosu od 247 tisuća kuna prikupljenog na humanitarnom koncertu „Najmanjima od najmanjih“ održanom sredinom studenog u dvorani na Gripama u organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Tada su nastupili Marija Husar Rimac, Ivana Husar Mlinac, Alan Hržica, Božja pobjeda, fra Marin Karačić, zbor Mihovil, SKAC Bend Split i VIS Aurora, a novac prikupljen od ulaznica Caritas će donirati 10 siromašnih obitelji s bolesnom djecom.

Svečanosti dodjele prisustvovale su obitelji kojima su dodijeljena sredstva prikupljena prošlogodišnjom, kao i one kojima su namijenjena sredstva prikupljena ovogodišnjom humanitarnom akcijom.

- Iznimno mi je zadovoljstvo što danas časnoj sestri Vlatki Topalović mogu uručiti ovaj ček kojim želimo uprisutniti i sve ljude koji su na bilo koji način dali doprinos ovom humanitarnom činu i preporučujem ih u molitve Caritasovih djelatnika i isto kao i u molitve svih njegovih korisnika - kazao je fra Bože Vuleta, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira, dok je ravnateljici Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije simbolično uručivao novac.

- Nije teško pokrenuti potencijal solidarnosti naših ljudi i on je iznimno velik. Sretni smo da smo ga pokrenuli i odlučni smo ovu humanitarnu ideju i dalje nastaviti poticati s ciljem da postane tradicijom. Koncert je ove godine bio još bolje posjećen, cijenu karte smo podignuli za samo deset kuna, što se pokazalo nebitno za sve koji su kupili ulaznicu i htjeli pomoći, a uspjeli smo skupiti još veći iznos nego lani. Deset obitelji koji su korisnici Caritasa, a koji imaju jako bolesnu djecu i iznimne potrebe, ove godine ćemo pomoći i zbog toga smo sretni - dodao je fra Bože.

Jedna od obitelji kojoj će se ove godine pomoći je četveročlana obitelj Ivana Mandaca iz Sinja. Njihova kći se rodila sa "spidom bifidom", urođenim defektom kojega karakterizira rascjep kralježnice, a stalni pregledi, lijekovi i potrebne operacije koji su ima surova svakodnevnica iziskuju od njih velika sredstva kojih nažalost nemaju dostatno.

- Dosad je naša djevojčica imala već jednu operaciju kralježnice, a postoji vjerojatnost da uskoro ode na još jednu i to gornjeg dijela kralježnice, a uz to ima i problem sa stopalima. Novac koji će nam donirati iskoristit ćemo za prijevoz na brojne preglede i općenito kćerino liječenje - kazao je Mandac sretan na ovoj predblagdanskoj pomoći koja im puno znači.