Bratovštine u Dalmaciji - korizmeni običaji i pučki napjevi

Posted by

U utorak, 20. ožujka 2018. u 18 sati u dvorani 1 Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu (Ulica slobode 2) održat će se predavanje na temu Bratovštine u Dalmaciji – korizmeni običaji i pučki napjevi, u organizaciji Zavičajne zbirke Spalatina GKMM.

Gospođa Zorka Bibić izlagat će o Bratovštini sv. Nikole na Hvaru, o običajima u doba korizme uz pučke napjeve koje će izvesti bratimi.

Gospođa Zlatka Radica Jepure izlagat će o Bratovštini sv. Križa u Velom varošu, njihovim običajima u doba korizme uz pučke napjeve. Na temelju izvornih dokumenata govorit će se i o staroj prigradskoj crkvici, današnjoj crkvi Sv. Križa u Velom varošu. Zavičajna zbirka Spalatina u svom fundusu čuva eksponate iz ostavštine njezina djeda Ivana Krstulovića, člana spomenute bratovštine. To je ujedno i najstarija izvorna dokumentacija u knjižnici iz 1625.

Siniša Vuković će govoriti o korizmenim običajima otoka Brača: glagoljaštvu, pjevanju i procesijama u Selcima.

Sestra Lidija Matijević s mješovitim zborom Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić" izvesti će na susretu sljedeće skladbe: „Rajska kruno“ don Šime Marovića i varoški napjev „Pivajmo braćo“ (zapisao don Šime Marović).

Moderator: Marko Klarić