Vjeronauk za mlade konačno i u Splitu

Posted by

Dragi naši studenti i mladi!

Javljamo Vam jednu radosnu vijest - napokon u našem gradu počinje vjeronauk za studente i mlade od 18-30 godina!

Vjeronauk će se u ovom ljetnom semestru održavati svaki treći ponedjeljak u mjesecu, (sve do lipnja) u 20:30h na Franjevačkom klerikatu o. Ante Antića, Put iza nove bolnice 10. Prvi susret je 19. ožujka.

Vjeronauk će voditi fra Ante Vučković, OFM, a susrete će pjesmom animirati SKAC bend. Više informacija o ideji i samom vjeronauku, donosimo u intervju s fra Antom Vučkovićem.

1. Fra Ante, prema Vašem mišljenju, prolaze li mladi određenu krizu vrijednosti? Gdje mislite da najčešće traže odgovore, a gdje ih dobivaju?

Vrijeme mladosti je vrijeme krize, u smislu krize kao vremena razlučivanja i odluka. Jedan dio odluka donosi se za cijeli život. Što studirati, kako živjeti, u što usmjeriti svoje snage i svoje vrijeme? Neke će se odluke s vremenom moći promijeniti, ali sve ostavljaju traga na pojedincu. Budući da mi odluke donosimo u skladu s našim znanjem, karakterom, vrednotama i nosivim odnosima, od velike je važnosti produbiti znanje, upoznati samog sebe, usvojiti vrednote i imati otvorene odnose s nama važnim i značajnim ljudima.

2. Kakvo je Vaše iskustvo rada s njima?

Cijeli sam život na različite načine povezan s mladim ljudima. S godinama je razlika  u godinama među nama sve veća pa se i način rada mijenja. Prije sam imao više vremena za druženja, a sada mi je sve teže naći vremena za takve neformalne susrete. Prije je komunikacija bila uglavnom neposredna, bez tehnologije, a sada se najvećim dijelom odvija preko različitih kanala i društvenih mreža.  No, sržna su pitanja ostala ista: kako prepoznati svoje nadarenosti, kamo usmjeriti svoj život, kako izići na kraj s važnim, a teškim odnosima, kako ući i kako stajati u odnosu s Bogom?

3. Je li potrebno rasti u vjeri? Kako se rast događa i je li moguće uvjetovati ga?

Da. Vjera je rast. Vjera je povjerenje. On nije statičan. On raste, produbljuje se, učvršćuje ili slabi, blijedi, nestaje. Ovisi o trudu, životnim poteškoćama, slučajnostima, odlukama. Rast uvijek traži trud, rad na sebi. U ljudskom životu ništa dobra ne raste bez rada i ulaganja pozornosti. Kao što ni jedan vrt ne donosi dobre plodove bez obrađivanja, tako ni ljudski život ne može donijeti dobre plodove bez rada na sebi. Grci su govorili da svoj život valja oblikovati onako kako kipar iz gromade kamena izvuče lik, skidajući dlijetom i čekićem višak kamena na pravom mjestu.

4. Nudi li „duhovno tržište“ dovoljno raznoliku ponudu sadržaja i formacija ako se u obzir uzme sve ono što svijet nudi na dlanu?

U ponudama nije najvažnija raznolikost, a ona je u našem svijetu povezanom mrežama itekako dostupna, nego je daleko važnije pronaći dobre odgovore na pitanja koja se u mladim ljudima javljaju. Mladi ljudi ne traže neku opću raznolikost ponuda. Oni traže dobre, uvjerljive, autentične odgovore. Promatraju svijet oko sebe i opažaju razlike. Otvaraju se onome što im se učini zamamnim, istinitim, autentičnim i obećavajućim. To, naravno, može biti i obmana. Tko nema jasne i dobre kriterije razlikovanja lako se otvori zamamnim ponudama. Nekima treba i dosta vremena da otkriju gdje su nasjeli i kako su se prevarili.

5. U Splitu, gdje Vi djelujete, već postoje Hrvatsko nadzemlje koje djeluje pri pastoralu mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Skac_St koji provodi projekte i događanja koja okupljaju veliki broj mladih. Reklo bi se da u gradu pod Marjanom postoji dovoljno duhovnih sadržaja, no ipak je u pripremi još nešto.

Hrvatsko nadzemlje uglavnom radi sa srednjoškolskom mladeži. Pronašli su dobar i razumljiv jezik. Skac_St ima mnogo projekata kojima okuplja studente i radničku madež. Prije nekoliko desetljeća u Splitu je bilo više različitih oblika vjeronauka za mlade. Sada nema ni jedne takve ponude. Postoje mise za mlade, postoje različite udruge mladih, ali vjeronauka nema. Sami mladi osjećaju potrebu za takvim nečim i upravo je od njih i došla ideja da ove godine, u ljetnom semestru, započnemo s vjeronaukom za mlade.

6. Zašto samo jednom mjesečno?

Ovo je test, pilot projekt, da tako kažemo. Želimo vidjeti kakav će odaziv biti. Ne želimo unaprijed donositi velike odluke o učestalosti, temama i vremenu, nego želimo otvoriti prostor za oblikovanje vjeronauka prema potrebama i mogućnostima.

7. Jesu li poznate teme koje će se obrađivati?

Za početak, to jest ovaj ljetni semestar, otvorit ćemo teme vjeronauka i njegove potrebe uopće, načina oblikovanja karaktera, vremena i odnosa, a na jesen bismo, ako sve krene nekim dobrim smjerom, otvorili velike vjeronaučne teme koje se temelje na pitanju kako iz vjere razumjeti i oblikovati svoj život i odnose.

8. Mislite li da će mladima takvi, uvjetno rečeno, staromodni sadržaji biti dovoljno zanimljivi da bi se odazvali?

Vidjet ćemo. Ja sam duboko uvjeren da temeljna ljudska pitanja koja se zrcale u vjeri nisu ni stara ni moderna. Ona su elemetarna. Kao što voda i zrak nisu staromodni ni moderni, nego elementarni i nužni za život, tako je i sa temeljnim životnim pitanjima.

9. Hoće li sve ostati na isključivo vjeronauku ili je panirano „dodavanje“ sadržaja npr. svjedočanstva, klanjanje, Misa?

I to ostaje otvoreno te će ovisiti o puno elemenata. Kao što je rečeno, ne želimo odlučiti unaprijed i bez jasnoće potreba i mogućnosti.

10. Kakva su očekivanja?

Dobra. Pozitivna. Radosna. I skromna. Otvoreni smo iznenađenjima. U oba smjera.

Svi studenti i mladi dobro su došli na prvi vjeronauk za mlade koji nosi temu „Zašto vjeronauk?“. Susret će se, 19.3. s početkom u 20.30 sati, održati u velikoj dvorani u prizemlju Klerikata na Trsteniku.

Izvor: http://www.mladikatolici.net