Adventski koncert u Drnišu

Posted by

Kao i svake godine u adventsko vrijeme, nudi se prilika sudjelovanja na mnoštvu prigodnih događanja i koncerata. Tako je bilo i u Drnišu 14. prosinca 2018. godine u župnoj crkvi Gospe od Ružarija. U organizaciji Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“ i župe Gospe od Ružarija, radost nadolazećeg Božića brojnim posjetiteljima je najavilo nekoliko zborova. Prvo svoje gostovanje u Drnišu imalo je Mješovito pjevačko društvo „Mirta“ iz Splita, zbor sačinjen uglavnom od vrsnih pjevača u zlatnim umirovljeničkim godinama. Uz voditeljicu Petru Jurić, studenticu glazbe, njihov entuzijazam i iskustvo te ljepota glazbenog izričaja dolaze do punog izražaja.

Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša predstavio se izvedbama u mješovitom i ženskom sastavu. Uz zvukove skladbi adventskog karaktera te ostale duhovne pjesme, posebnu notu ovom koncertu dalo je sudjelovanje u proslavi Svjetskog zborskog dana. Manifestacija je to koja okuplja milijune pjevača iz cijeloga svijeta koji svake godine svojim nastupima u ovome razdoblju (do treće nedjelje prosinca) zajednički šire plemenite ideje ljubavi i mira, kroz suradnju pronose misli zajedništva, solidarnosti i jednakosti. Na početku koncerta pročitan je službeni proglas navedene manifestacije s posebnim naglaskom na apel za mir u svijetu.

Na koncertu su uz navedene zborove sudjelovali i Zbor mladih „Gospine zvjezdice“ iz župe Porođenja Blažene Djevice Marije iz Gradca te župni Dječji zbor „Sv. Ante“ iz Drniša. Prigodom ovoga nastupa, pod vodstvom njihove i Neumine voditeljice prof. Jelene Prpa, mladi pjevači su udružili snage te zajednički izveli nekoliko pjesama. Tridesetak djece, od kojih najmlađi broje tek po tri godine života, svojom izvedbom te djetinjom iskrenošću i simpatičnošću ostavili su pod dojmom sve prisutne. Kako i jedna od pjesama kaže „vratili su osmijeh na lice“ te ispunili srce radošću svim slušateljima koji su ih zauzvrat nagradili zasluženim dugotrajnim pljeskom. Na samom kraju koncerta sve prisutne je biranim riječima pozdravio drniški župnik fra Damir Ćiro Čikara. Priprava za dolazak maloga Isusa uz prigodni glazbeni program traje i dalje, budući da mali pjevači imaju pravu turneju.

U ponedjeljak 17. prosinca Zbor mladih „Gospine zvjezdice“ i Dječji zbor „Sv. Ante“ sudjeluju na koncertu Djeca pjevaju Adventu koji se već tradicionalno, u sklopu manifestacije Otvorimo vrata Božiću, održava u katedrali sv. Jakova u Šibeniku. Slijedi koncert u crkvi Hrvatskih mučenika u Čavoglavama koji će zajedno s malo starijim kolegama iz Gradskog pjevačkog zbora „Neuma“ održati u subotu 22. prosinca. Još jedan nastup pripremaju za božićno vrijeme. Kao i svake godine, Zvjezdice prigodnim programom slave Božić na blagdan svetog Stjepana poslije jutarnje svete mise u svojoj matičnoj crkvi. Ove godine će im se pridružiti i mali prijatelji iz Drniša.


Tekst i fotografije: Josipa Prpa