50. obljetnica slavljenja mise na hrvatskom jeziku u Ljubljani

Posted by

Hrvatska katolička misija u Ljubljani je, u sklopu 31. božićnih dana, proslavila u nedjelju 13. siječnja 50. obljetnicu slavljenja mise na hrvatskom jeziku.

Svečano misno slavlje u franjevačkoj crkvi Marijina Navještenja predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s ljubljanskim pomoćnim biskupom Francom Šuštarjom, ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, rektorom ljubljanske Bogoslovije Peterom Kokotecom, slovenskim franjevcima, lazaristom Antonom Pustom, voditeljem misije fra Markom Prpom i drugim svećenicima. Asistirali su bogoslovni splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Zagreba. Pjevao je zbor župe Sv. Martin na Muri. Voditelj misije Prpa na početku je posebno pozdravio slovenskog lazaristu Antona Pusta koji je prije pedeset godina slavio prvu misu na hrvatskom jeziku u Ljubljani.

Biskup Mrzljak ohrabrio je hrvatske katolike da čuvaju vjeru i identitet. U propovijedi je u pregledu božićnog ciklusa istaknuo da se u njemu ogleda život svakog čovjeka i cijele Crkve.

Na proslavu u Ljubljanu uz vjernike iz župe Sv. Martina na Muri hodočastili su i vjernici iz župa Donja Voća, Natkrižovljan i Margečan iz Varaždinske biskupije.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine, u Sloveniji je živjelo oko 35.000 Hrvata, a 54.000 osoba navelo je (također) hrvatski jezik kao materinski jezik. Mogućnost sudjelovanja na nedjeljnim misama na hrvatskom jeziku imaju vjernici u Ljubljani, Mariboru, Novom Mestu i povremeno u Portorožu.

 Hrvati u Ljubljani okupljaju se u različitim prilikama, druže se u manjem ili većem krugu, njeguju ono što ih Hrvatima čini i svoje veze utvrđujemo.Jedan svakako najveći i najljepši događaj su Božićni dani.Organizira ih voditelj Hrvatske katoličke misije, a ove godine 13. siječnja bilo je to 31. puta.Bio je još jedan lijepi jubilej. Sunčano poslijepodne kao da je željelo uljepšati ovaj događaj.Veliki broj Hrvata nazočio je u franjevačkoj crkvi Marijinoga Oznanjenja u Ljubljani misnom slavlju i kulturnom programu poslije svete mise.Budući da se Božićni dani katolika u Ljubljani i Sloveniji završavaju ovim događajem, prigoda je to da se susretne veliki broj prijatelja i poznanika, da zajedno pjesmom i molitvom zahvale za sve dobro i lijepo te u razgovor i druženju čestitaju blagdane i požele sretnu godinu koja je nastupila.

Poslije misnoga slavlja, gostujući zbor otpjevao je još nekoliko pjesama.Pored svetih i prelijepu narodnu “Međimurje, kak si lepo zeleno”. Domaćini pod vodstvom fra Marka Prpe toplo su se zahvalili gostima i pripremili prikladne darove, a gosti su također obdarili domaćine. Bilo je mi posebno zadovoljstvo slušati i gledati hrvatsku mladež kako lijepo govori hrvatskim i slovenskim jezikom, kako ponosno nosi narodno ruho i kako srcem i dušom sudjeluje u svemu. Pokazuju da u njihovim obiteljima žive obadvije domovine, da rastu u vjeri, u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi koju povezuju sa slovenskom i tako obogaćuju i jednu i drugu.Oni su pravi most između dva prijateljska naroda koja su uvijek bila blizu kako u katoličkoj vjeri tako i u kulturi.

Gledajući zadovoljna lica na kratkom koncertu poslije bogoslužja, slušajući žamor iz kojega je izbijala radost, osjetila sam veliki ponos i sreću, radost što smo ponovo bili jedno veliko hrvatsko srce. Hvala i domaćinima i gostima za taj lijepi doživljaj.Posebice hvala obiteljima koje usmjeravaju hrvatsku mladež da raste i razvija se u hrvatskom duhu, u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Ljubljani nadgrađuje znanje hrvatskoga jezika i kulture te na najbolji način njeguje hrvatske korijene.

U znak zahvalnosti za sve što su učinili i što čine za hrvatske katolike u Ljubljani na kraju mise biskup Mrzljak darovao je sliku bl. Alojzija Stepinca o. Pustu, a dr. Markić predao je sliku hrvatskog blaženika voditelju misije o. Prpi.


Tekst: Ljubljana (IKA) i Katica Pavkić Špiranec