Zdravo, Presveta Kraljice!

Posted by

Zdravo, Presveta Kraljice! U Mariji su svi odnosi usmjereni prema njezinom Sinu Isusu Kristu i sve o Njemu ovisi: radi Njega je Bog Otac Mariju od vijeka izabrao kao svetu Majku. Marija je nerazdvojivo povezana s Isusom Kristom. Njezino kraljevanje proizlazi iz Kristova kraljevanja. Njezina kraljevska čast, poput Kristove, protkana je poniznošću, služenjem i ljubavlju. Kraljevati zapravo znači služiti Bogu.

Zdravo, Presveta Kraljice, naša moćna zagovornice! Marija, naša Majka, dolazi k nama da nam pomogne u ovoj suznoj dolini podjela i rata. Duh ovoga svijeta je u napasti da vidi veličinu čovjeka u umijeću rata i sukoba. Sila vlasti trijumfira onda kad se ne prizna transcendentna istina o čovjeku. Sve nepravde u svijetu, sve osobne i društvene tragedije su rezultat ili posljedica nijekanja ili žrtvovanja istine o Bogu i o čovjeku. Čovječanstvo je na raskrižju jer moderni čovjek odbacuje Boga.

Sotonina moć smrti, mržnje i straha pohodila je Zemlju. Ne zaboravimo da sotona želi sebi privući što više duša. On želi rat i mržnju među narodima, u našim obiteljima i zajednicama, a ponajprije u našim srcima. Na različitim mjestima po svijetu vode se ratovi, ali u ljudskom srcu se rađa mržnja koja zagađuje čitav svijet. Podjela je jaka i zlo djeluje u čovjeku. Osoba koja je opterećena mržnjom u opasnosti je da iskrivi objektivnu stvarnost. Mržnja ponekad truje ljudsko srce do te mjere da ju se posvuda vidi osim u vlastitu srcu. Ona stalno provjerava, traži nove razloge, izmišlja i stvara nove neprijatelje; ona je slijepa za dobro i istinsku ljubav gleda s prijezirom. Mržnja je odlika prazna srca, bez ljubavi.

Zdravo, Presveta Kraljice, Kraljice mira! Marija moli za nas i poziva nas da molimo zajedno s njom. Poziva nas da osobito molimo za mir u ovim nemirnim vremenima kako bi utihnuo svaki nečisti duh podjele i rata. Molitva otvara srca i daje nadu, a vjera je jača. Zato nas Marija uči da budemo ljudi duboke osobne molitve, molitve srca. To je neprestana i sveobuhvatna molitva. To je molitva koja zahvaća čovjeka u potpunosti te ga preobražava. Molitva srca je put k onoj čistoći srca koja nam otvara oči za stvarnost našeg postojanja. Marija, Presveta Kraljica, zajedno s nama želi izgraditi jaku vjeru i nadu u bolju budućnost. Ne gubimo nadu u promjenu ljudskog srca. Nada u srcu pobjeđuje svako zlo. Po Mariji je, u Isusu, počelo spasenje svijeta, po njoj se, u istom Isusu, ono treba i dovršiti. Tko nađe Mariju, naći će Isusa Krista koji je put, istina i život.

 

fra Valentino Radaš