Započeli Dani socijalne zauzetosti u Splitu

Posted by

U organizaciji Franjevačkoga instituta za kulturu mira, Caritasa Nadbiskupije Split te nekoliko drugih udruga kršćanske provenijencije u nedjelju, 5. studenoga započeli su Dani socijalne zauzetosti koji će trajati do 19. studenoga. Manifestacija je otvorena euharistijskim slavljem koje je u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, ravnateljem Franjevačkog instituta dr. fra Antom Vučkovićem i njegovim zamjenikom fra Božom Vuletom. Na početku je nazočne pozdravio župnik fra Ante Udovičić.

„Milosni dani su pred nama koji nas stavljaju pred ispit koliko sebe možemo vidjeti kao odgovorne osobe u Crkvi i društvu i koliko vidimo čovjeka u potrebi. Svatko od nas u tom programu ima svoje mjesto i ulogu, poziv i poslanje“, kazao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje. U kontekstu evanđeoskoga teksta koji donosi Isusov govor mnoštvu i učenicima o ponašanju farizeja i carinika, nadbiskup je progovorio o licemjerju i lažnoj pobožnosti. Isus nije govorio učenicima kako su farizeji i pismoznanci gori od njih, da bi se oni naslađivali njihovim slabostima, već zato da bi ih opomenuo, da uče na njihovom primjeru. Ne treba u drugima gledati farizeje i pismoznance, nego u samome sebi. U svima nama čuči njihov duh i napast lažne pobožnosti, dvoličnosti i licemjerja, kazao je nadbiskup te dodao: i nama djela često nisu u skladu s riječima. Riječi mogu biti ispravne, ali djela ne prate uvijek riječi. No, Isus veli: „Obdržavajte što govore, ali ne ravnajte se po njihovim djelima“. U tom je svjetlu nadbiskup naglasio da Gospodinu najviše smeta licemjerje i lažna pobožnost.

Svrstavši kršćane u tri kategorije: oni nominalni na papiru, novi tzv. „normalni“ kršćani koji se zalažu za abortus i rodnu ideologiju te grešni kršćani koji su svjesni svojih slabosti ali se trude na tom putu rasta u vjeri, kazao je da ovim trećima vjera ne služi za nadmoć nad drugima, za titule, pozdrave, prva mjesta i ugled nego da bi osnaženi njome savladali slabosti ili pak podnijeli životne poteškoće te bili blizu čovjeku u potrebi. U tom je surječju pozvao nazočne da svoj pogled usmjere u Krista u kojega jedinoga nije bilo raskoraka između riječi i djela, jer ono što je govorio to je i živio.

Budući da će u sklopu brojnih aktivnosti Dana socijalne zauzetosti biti predstavljena inicijativa za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, to jest neradnu nedjelju, nadbiskup je naglasio kako je „zbog radne nedjelje obiteljski stol siromašniji jer za njim najčešće nedostaje majka. Neka nam ovi Dani socijalne zauzetosti budu svima milosni kako bismo u njima pronalazili put izlaska iz opasnosti licemjerja i hipokrizije koje treba nadići osobno i zajednički.“

Na kraju mise nazočnima se obratio ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira dr. fra Ante Vučković naglasivši da Dane socijalne zauzetosti trebamo iskoristiti kako bismo bili više socijalno osjetljivi, „kako bismo smanjili razliku između onoga što govorimo i onoga što činimo, najprije mi u Crkvi pa onda mi vjernici. Također, da se povežemo s ljudima dobre volje koji su spremni od svoga dati i pomoći jedni drugima da možemo učiniti svijet solidarnijim“. Nakon mise u pinakoteci Gospe od Zdravlja otvorena je izložba dječjih likovnih radova.

Dani socijalne zauzetosti održavaju se prvi put, a nakana je da se održavaju svake godine. Cjelovit program Dana može se naći na internet stranici Franjevačkog instituta za kulturu mira (http://franjevacki-institut.hr/).

Izvor: www.smn.hr