Vrlika: Susret ministranata Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

Posted by

U subotu 30. travnja 2022. godine, u Vrlici je održan Provincijski susret ministranata Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Oko 9.30 sati, kod župne crkve Gospe od Ružarija, počeli su se okupljati ministranti, njihovi voditelji, odnosno župnici, kojima su se pridružila i 9-orica franjevačkih bogoslova. U crkvi, na početku susreta, sve prisutne je pozdravio provincijski promicatelj za duhovna zvanja i magistar bogoslova fra Ivan Režić, zahvalivši na osobit način Franjevačko provinciji Presvetog Otkupitelja na čelu s mnp. o. provincijalom dr. fra Markom Mršom na pokroviteljstvu susreta, nakon čega je ukratko predstavio župe iz kojih dolaze ministranti.

Sudjelovalo je, naime, 14 župa: Bitelić, Gračac, Lovinac i Sv. Rok, Jasenice, Karin, Lišane, Lovreć-Opanci, Otok, Potravlje, Primorski Dolac, Prgomet-Labin, Tučepi te Vrlika. Nakon predstavljanja župa uslijedilo je zajedničko fotografiranje ispred crkve.

Do 11 sati bilo je vrijeme za osvježenje kod restorana “Ero“ na Česmi, a potom je uslijedio posjet starohrvatskoj crkvi Svetog Spasa iz 9. stoljeća. Unutar crkve Svetog Spasa u Cetini, prof. Marko Duvnjak je iscrpno i nadahnuto govorio o njenoj povijesti i važnosti na karti Europe i svijeta, nakon čega je uslijedio posjet glavnom izvoru Cetine, gdje je također prof. Marko progovorio o tom izvoru, o drugim okolnim izvorima, o rijeci Cetini, a po povratku u Vrliku i o vrličkoj Česmi te o autoru njenog libreta Vrličaninu Milanu Begoviću.

U 13 sati upriličen je ručak u restoranu “Ero“ na Česmi. Nakon ručka, u 14 sati, započeo je malonogometni turnir ministranata na malonogometnom igralištu Športskog centra “Česma“. Nakon prikazane dobre i fer play igre, prvo mjesto osvojila je izvrsna ekipa iz župe Tučepi, drugo mjesto župa Lišane, a treće župa Lovreć.

Najboljim vratarom proglašen je golman iz ekipe Tučepi Marin Brbić, a najboljim igračem Ivano Šimunac iz ekipe Lišane. Po četiri pogotka postigli su Ivan Mamić iz ekipe Lišane i Ivan Sekelez iz ekipe Lovreć. Nakon predaje zasluženih pokala i nagrada, gosti, preko 170 ministranata i 20- tak voditelja, pošli su svojim kućama, vjerujemo ponijevši puno lijepih dojmova doživljenih tog dana u sunčanoj i proljetnim bojama urešenoj pitoresknoj Vrlici.

FOTOGALERIJA

       Fra Valentino Radaš