Kladnjice: Proslava svetkovine sv. Filipa i Jakova uz Prvu pričest i hodočašće franjevačkih bogoslova

Posted by

Svetkovina sv. Filipa i Jakova se u Kladnjicama u župi Čvrljevo slavi 1. svibnja, a inače Crkva njihov blagdan slavi 3. svibnja. Misno slavlje i procesiju oko crkve i groblja predvodio je magistar bogoslova fra Ivan Režić u zajedništvu sa domaćim župnikom fra Antom Jurićem Talajom i fra Antom Jurićem.

U slavlju su sudjelovali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji svake godine tradicionalno hodočaste u župu Čvrljevo na Ime Isusovo, ili neki drugi župni blagdan. I ove godine, kao i svih dosadašnjih godina brojni raseljeni Kladnjičani, stigli su iz okolnih mjesta i gradova Splitsko-dalmatinske županije, sa svojim potomcima da bi barem na jedan dan zapalili vatru na pradjedovskom ognjištu. Fra Ivan je u propovijedi tumačeći naviješteno Evanđelje govorio o proslavi svetkovine Uskrsnuća Gospodinova na kojoj počiva kršćanstvo te vjera u Gospodina koji nije ostao u grobu, koji nije nakon muke i smrti kao jedan od ljudi trunuo, nego je treći dan uskrsnuo i ostao s njima. Govorio je i o povjerenju u Uskrsloga, o iskustvu, obraćenju, o problemu evangelizacije, o svjedočenju vjere i o prenošenju uskrslog svjetla u obitelji i široj zajednici, istakavši primjer svetih Filipa i Jakova na putu autentične vjere. Nije skrivao zadovoljstvo jer se tog dana slavila i Prva pričest jedine prvopričesnice mala Gabriele Baran, čiji otac i majka su primjer mlade obitelji koja se iz grada povratila na selo i svojim primjerom potakla i druge da ozbiljnije razmisle o povratku na naša sve opustjelija sela.

Župnik fra Ante Jurić Talaja naglasio je na kraju mise da je bilo lijepo ugostiti bogoslove i njihovog magistra, osobito bogoslova fra Richarda Kakulea iz Konga, u Kladnjicama koje su uz proslavu svojih svetaca zaštitnika imale i proslavu Prve pričesti, što je prava radost za tu malu župnu zajednicu, radost koja vraća nadu da će se i druge mlade obitelji po uzoru na obitelj Baran, vratiti na utrnuta ognjišta svojih djedova i zapaliti novu vatru.

Nakon misnog slavlja je uslijedilo bratsko druženje bogoslova sa župnikom za obiteljskim stolom u župnoj kući u Čvrljevu, gdje su im se pridružili i ostali župnici susjednih župa Unešićkog dekanata s dekanom fra Jozom Jukićem.

FOTOGALERIJA

 

Tekst: Dragica Zeljko-Selak

Foto: fra Mate Šakić