Visovac: Proslava Dana Provincije

Posted by

U srijedu, 4. srpnja 2018., na Visovcu je proslavljen Dan Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Proslava je započela okupljanjem braće u 10 sati, a nastavila se pokorničkim bogoslužjem, koje je predvodio fra Božo Mandarić te misnim slavljem na kojem su, uz predsjedanje provincijala fra Joško Kodžomana, koncelebrirala sedamdeset i petorica braće svećenika, uz prisustvo bogoslova i novaka.

Na početku propovijedi o. Provincijal je pozdravio vikara Provincije, definitore, gvardijane, odgojitelje te ostalu braću redovnike i svećenike, te nastavio kako se „na ovom jedinstvenom mjestu u našoj Provinciji, koje nas u mislima vraća na naše redovničke početke ili izvore, na dane naše mladosti i zanosa, želimo duhovno obnoviti i s novim poletom okrenuti prema budućnosti. U zajedništvu s tolikom braćom, slavimo veliko i neiscrpno otajstvo naše vjere za novu snagu i životno nadahnuće, za povećanje osjećaja pripadnosti jednoj Zajednici, koja ima svojih nesavršenosti, ali koja jednako tako uvijek iznova traži načine da se vrati na putove Gospodnje i da čini ono što je Božja volja“.

Zatim je o. Provincijal, citirajući proroka Amosa, naglasio kako je „narod postao prijetvoran, lažan, dvoličan… a u svemu su prednjačili njihovi predvodnici“ te nadodao kako nas prorokove riječi podsjećaju „da smo danas, kao proroci svoga vremena, pozvani govoriti u ime velikog broja  onih koji ne mogu, ne

znaju ili nemaju pravih prilika za to, kako bi svratiti pozornost odgovornih na svoju muku, kako bi artikulirali svoju patnju. Bog uvijek traži od svojih proroka, pa i od nas,  da 'stanemo u obranu' siromašnih i potlačenih“, jer „uvijek je bilo onih koji su dovodili u pitanje naše namjere i motive, ali smo kroza svu povijest kod većine našeg naroda nailazili na povjerenje, prihvaćanje i odobravanje. Za takve ideale i ciljeve isplati se i danas žrtvovati i boriti“, rekao je o. Provincijal. U nastavku propovijedi istakao je kako nam „danas ne treba velika sociološka analiza, da bismo shvatili da živimo u vremenu krize koja se osjeća na svim razinama“ te nadodao da „na svaku krizu, bez obzira o kojoj se radilo, možemo gledati dvojako; kriza je najsigurniji nagovještaj propasti, kraja ili smrti nečega, ali je možemo vidjeti i kao priliku, prigodu ili poziv na odlučujući i neizbježni zaokret“.

Na završetku propovijedi o. Provincijal je pozvao braću da i ovoj prigodi „nanovo definiramo svoj pojam malenosti i bratskog zajedništva. Braća su uvijek pozvana djelovati kao „promicatelji pravednosti u svijetu, kao glasnici i tvorci mira, kao oni koji pobjeđuju zlo čineći dobro“ (usp. GGKK 68 §1) Kao da je zakonodavac našeg Reda prepisao riječi proroka Amosa, koji slično kaže: „Tražite dobro a ne zlo, da biste živjeli!“ (Am 5, 14). Stoga, s pouzdanjem u Boga i s obnovljenim  franjevačkim žarom, bez obzira na godine, zajednički se moramo truditi, kako bismo preobražavali našu sadašnjost i našu budućnost. Draga braćo, neka i današnji naš susret bude događaj nade i živi poticaj u obnovi našeg bratskog zajedništva u solidarnosti sa svima oko nas. Majko od Milosti, Gospe od Anđela, čuvaj i brani naše provincijsko Bratstvo i isprosi nam od Boga dar međusobne ljubavi i mira, kao i dar iskrenog služenja ljudima koje nam šalje nedokučiva providnost Božja“, završio je o. Provincijal.

Tijekom misnog slavlja, sviranjem i pjevanjem je ravnao fra Marko Duran. Nakon misnog slavlja obavljena je molitva za svu pokojnu braću pokopanu na Visovcu, nakon čega je uslijedio susret s ocem Provincijalom te ručak i druženje braće.

 

Izvor: http://www.franjevci-split.hr