Visovac: Oblačenje i zavjetovanje

Posted by

Subota, 7. srpnja 2018., bila je osobito svečan dan za Franjevačku provinciju Presvetoga Otkupitelja, kada su po prvi put odjenuli franjevačko redovničko odijelo petorica postulanata: Šime Batur (Pridraga), Vlaho Jakić (Metković), Oliver Marčinković (Stuttgart), Marko Plejić (Solin) te Valentino Radaš (Lišane). Isto tako, tijekom misnog slavlja svoje prve jednostavne zavjete u ruke mnp. o. provincijala fra Joška Kodžomana, položila su četvorica dosadašnjih novaka: fra Tony Josip Barać, fra Stipe Buljan, fra Josip Jurić Šolto te fra Šimun Suton.

Na početku propovijedi o. Provincijal je progovorio i Božjoj ljubavi u koju smo uronjeni po činu našega krštenja. U naravi ili biti svake iskrene ljubavi jest da se ona želi dati drugima, potpuno im se predati. Tu bit ljubavi posvjedočuju roditelji prema svojoj djeci, svaki put kada se za njih žrtvuju. Tu ljubav pokazujemo svi skupa prema svim Božjim stvorovima, kada s njima i prema njima pažljivo ophodimo. Tu ljubav na osobit način posvjedočujemo i svojim životnim opredjeljenjima i odlukama, da se čitavim svojim bićem stavimo na raspolaganje ljudskoj zajednici, zvala se ona obitelj, društvo, Crkva, narod… Ljubav, dakle, koju nam je Bog u Isusu posvjedočio u sebi neizostavno ima i jednu dimenziju poslanja. Ljubav zapravo i jest poslanje. Stoga se u kontekstu ovog našeg slavlja veselimo četvorici naše mlade braće, koja su u sebi osjetila taj opojni Božji zov, da ga slijede kao franjevci, redovnici, kao duhovna braća velikog i brojnog bratstva Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Veselimo se zbog njihove spremnosti i životne odluke da se cijelim svojim životom uključe u djelo ljudskog spasenja, da izbližega slijede Krista po primjeru našeg svetog oca Franje.

Dok su u današnjem svijetu mnogi autoriteti već izgubili ili gube svoju vjerodostojnost, zbog čestih moralnih kompromisa i životnih praksa koje nisu u stanju nikoga oduševiti i pridobiti u povjerenju, mi danas u ovom svečanom misnom činu, upravo suprotno, iskazujemo znakove vjere i nade da redovnički život ima svoj dublji smisao, da redovništvo ima svoje poslanje u suvremenom svijetu, da svijet nije ostao bez onih koji u tom poslanju žele imati aktivnu ulogu. Po želji i odluci ovih mladića, svijet i naš hrvatski narod, neće ostati bez onih koji će, i nadalje, ponosno nositi franjevački habit, te se truditi u izgrađivanju prepoznatljive franjevačke duhovnosti. Bog nas i danas preko ovog misnog slavlja poziva da se neprestano usavršavamo u svom kršćanskom pozivu.

Draga mlada braćo, radujemo se s vama, što kao redovnici i franjevci, želite nasljedovati primjer našeg svetog Utemeljitelja, način na koji je on živio Evanđelje, u jednostavnosti, otvorenosti, materijalnoj ovisnosti, poslušnosti i nadasve u čistoći misli, u čistoći srca, u tjelesnoj čistoći. Stoga, želim i vama, draga mlada braćo, kao predstojnik naše Zajednice, ali i kao prijatelj i kolega, da i vi  u svojim životima ostvarite te ideale našega života. Stoga vas najiskrenije preporučam zagovoru sv. našeg Oca Franje, zagovoru BDM i Svih svetih, kao i prošnjama Kristovih vjernika, koji se neumorno obraćaju svome Bogu s molitvom da im providi dobrih svećenika i redovnika. Ne zaboravimo da nas samo iskrena molitva može pripraviti za djelotvorno apostolsko djelovanje. Neka vam, naša nebeska Majka Marija, bude zagovornica u svim vašim plemenitim nastojanjima i dokaz da čovjek, uz Božju pomoć i po jednostavnosti života može dospjeti do nebeskih visina. Na kraju propovijedi o. Provincijal je zahvalio „svim našim odgojiteljima, u odgojnim kućama, sjemeništa, postulature, novicijata i klerikata, na plodonosnom radu s ovim našim mladim kandidatima za redovništvo i svećeništvo“, te nadodao kako „posebnu riječ zahvale želim uputiti dragim roditeljima, očevima i majkama, braći i sestrama, djedovima i bakama kao i svoj ostaloj bližoj i daljnjoj rodbini naših zavjetovanika“.

Uz o. Provincijala, koncelebrirali su gvardijan samostana na Visovcu fra Božo Duvnjak, meštar novaka fra Ivan Režić, prefekt u sjemeništu fra Ivica Udovičić, magistar postulanata fra Kristian Stipanoviće te četrdesetak braće svećenika. Dvojica svjedoka kod čina zavjetovanja bili su gvardijan na Visovcu te prefekt u sjemeništu. Pjevanje tijekom misnog slavlja predvodili su franjevački bogoslovi, uz  orguljsku pratnju prof. Pere Prosenice.

Na koncu misnog slavlja gvardijan fra Božo je pozdravio o. Provincijala, svu nazočnu braću franjevce i čestitao novacima, novozavjetovanima te njihovim roditeljima i rodbini. Provincijal fra Joško je na poseban način zahvalio dosadašnjem meštru novaka fra Juri Juriću Šimunoviću te zaželio dobar početak novom meštru fra Ivanu Režiću. Nakon toga, o. gvardijan je pozvao sve uzvanike i braću franjevce da se pridruže kod svečanog stola, skupa s novacima i novozavjetovanicima.

Izvor: http://www.franjevci-split.hr