Tradicionalni posjet bogoslova župi Čvrljevo na svetkovinu Imena Isusova

Posted by

U župi Čvrljevo, u nedjelju 20. siječnja, proslavljena je svetkovina Imena Isusova, zaštitnika istoimene župe. Svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 11 sati predvodio je fra Ivica Jurić, magistar franjevačkih  bogoslova i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u suslavlju župnika fra Ante Jurić Talaje i fra Ante Jurića, njegova suradnika. Ova se svetkovina u Čvrljevu slavi 14. siječnja (u najbližu nedjelju) kao što se slavila prije reforme liturgijskog kalendara.  Na misi su tradicionalno, šesnaestu godinu zaredom, sudjelovali i franjevački bogoslovi iz Splita iz Franjevačkog klerikata o. fra Ante Antića. Pod vodstvom orguljaša fra Stipana Vugdelije i uz župni zbor bogoslovi su animirali svečano slavlje, čitali riječ Božju (fra Martin Romić, fra Ivan Novaković, fra Ivo Rastočić i fra Marko Pudar) te služili kod oltara. Na slavlju je sudjelovala  i časna sestra Tihoslava  Božić, koja je rodom iz župe Čvrljevo.

Fra Ivica Jurić u propovijedi je istaknuo dvije stvari koje su posebno važne u životu vjernika, a to su služenje i vršenje Božje volje. Ukazao je i na njihovu međusobnu povezanost, točnije upućenost. Osobito je to bilo očito u Marijinom slučaju. Cijeli svoj život Marija je podredila Bogu. Bila je njegova vjerna službenica. Čula je Božji poziv i zanemarujući svoje životne planove stavila se u potpunosti u službu Bogu surađujući na ostvarenju njegova plana spasenja. Što znači pristati na Božji plan i surađivati , upitao se propovjednik? To ne znači samo deklarativno pristati nego svakodnevno u molitvi razvijati svoj odnos s Bogom. To znači neprestano osluškivati što nam to njegov duh poručuje i to nastojati u životu ostvariti, zaključio je.

Bog sa svakim čovjekom ima plan. Nitko mu stoga nije suvišan. Naprotiv, ciljano je stvoren i određen da dopuni svoj dio mozaika Božjeg plana s njim.  Pitamo se kako otkriti plan koji Bog ima sa svakim od nas. Što to Bog hoće i što traži od mene, od tebe? U odgovoru na to pitanje pomaže nam Marija. Ona je bila «otvorena», propusna za Duha Božjega. U molitvi je osluškivala što joj Bog preko svoga duha poručuje. Nije znala, doduše, cijeli plan al je znala da će je Bog pravim putem voditi kroz život. I to je bilo dovoljno. Povjerenje u Boga davalo joj je snagu, a poticaji odozgor ukazivali su na put kojim treba ići. I s nama bi trebalo biti isto tako.

Marija je službenica Gospodnja i njezino vršenje Božje volje uključivalo je služenje. U našem slučaju zna biti i drugačije. Služenje je danas u krizi. I sama misao na služenje kao da izaziva nelagodu, smjera na nepoštivanje dostojanstva onoga koji služi i podrazumijeva smanjivanje društvenog položaja. No, Marija je izabrala služenje, istaknuo je propovjednik, koje nije gubljenje slobode, niti poniženje ili pak gubljenje dostojanstva nego vršenje volje Božje. A služenje Bogu uvijek je čast a ne poniženje. Isto bi trebalo biti i u našem slučaju, zaključio je fra Ivica te pozvao nazočne da poput Marije služe Bogu služeći drugima, da stave svoj život, svoje vrijeme i svoje talente Bogu na raspolaganje, a On će zasigurno znati upotrijebiti sve navedeno na korist braći ljudima i na rast Njegova Kraljevstva.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Ante je zahvalio propovjedniku i bogoslovima te čestitao svima svetkovinu Imena Isusova. Nakon proslave u crkvi slavlje se nastavilo za bratskim stolom u župnoj kući u Čvrljevu.