Svećeničko ređenje u Splitu

Posted by

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je u subotu 22. lipnja u splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio petnaest đakona. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Pero Badrov, don Domagoj Durdov, don Jure Lovrinčević, don Andrej Marić, don Dino Prkut, don Vladimir Smoljo, don Josip Ulić i don Ivan Zovko. Na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zaređeni su fra Ivan Grubišić, fra Darijo Sinković, fra Marko Đerek i fra Kristian Radas. Na naslov Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM zaređeni su fr. Josip Dolić i fr. Mihovil Žuljević Mikas, a na naslov Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa br. Nikola Grizelj.

 

„Danas smo se svi zajedno okupili u radosti rađanja naše Crkve zahvaljujući daru Božjem - petnaestorici novih ređenika“, rekao je nadbiskup Barišić u uvodu te pozdravio sve okupljene, posebno provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mršu, provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića, provincijala Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa o. Srećka Rimca, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, pastoralnog vikara mons. Nedjeljka Antu Ančića, odgojitelje ređenika, profesore, brojne svećenike, redovnike i redovnice, kandidatice, bogoslove, sjemeništarce te obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika.

 

„Dragi ređenici, Bog vas poznaje po vašem imenu i ima u vas povjerenje“, rekao je nadbiskup na početku homilije. Istaknuo je kako je za autentično vršenje poslanja važno u srcu na ispravan način definirati i razumijeti Gospodina. „Tko je Krist za nas? Na ovo pitanje smo danas pozvani odgovoriti. O Kristu je opasno izgovarati samo riječi, Njega ne može obuhvatiti nikakvo znanje ni definicija. Moguće ga je razumijeti samo na temelju ljubavi koja je razlivena u našim srcima. Na temelju te ljubavi on nam postaje Mesija koji nas posvećuje“. U nastavku je naglasio kako u evanđelju vidimo da Gospodin učenicima govori o svom križu koji je urezan u Njegov put i poslanje. „Isus traži da uzmemo križeve svakodnevnog života, križeve odnosa, bračnog i svećeničkog poziva“. Pojasnio je kako su svećenici vidljiva Kristova prisutnost među ljudima te kako imaju posebno poslanje u svijetu. „Ako nemamo svećenika, nemamo ni euharistije koja je najveće čudo Božje ljubavi. Vi ste dragi ređenici produžena ruka Njegova srca u vremenu i prostoru ovoga svijeta. Radujemo se vašoj mladosti i broju, ali osobno me najviše raduje vaša oslonjenost na Onoga koji vas šalje u ovaj svijet“.

Zaključujući, poželio je svim ređenicima da budu blagoslov svima s kojima se susretnu kroz svoje svećeničko djelovanje. „Imati danas župnika, svećenika i redovnika, znači imati sigurnost i zaštitu. Uzeti ste iz naroda za narod i budite blagoslov svakom čovjeku kojeg susretnete, kako bi u vama vidio lice jedinoga Kralja“.

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, kojeg je tumačio vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Ivan Urlić. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili nadbiskupu za stolom Gospodnjim.

Nakon popričesne molitve, u ime svih redovničkih poglavara, okupljenima se je obratio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Zahvalio je nadbiskupu što je predvodio misno slavlje u kojem je za svećenike zaredio sedam redovničkih kandidata. Obraćajući se mladomisnicima, naglasio je kako „rad i djelovanje na njivi Gospodnjoj trebaju povjeravati Kristu koji će ih uvijek pratiti i blagoslivljati svako iskreno nastojanje u spasenju duša“.

Misno slavlje, koje je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor, završeno je himnom „Tebe, Boga hvalimo“. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.

GALERIJA - KLIKNI


Tekst: smn.hr

Fotografije: Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja