Što je to potpuni oprost? Kako ga zadobiti?

Posted by

Oprost je prema definiciji Katekizma Katoličke Crkve (KKC 1471) 'otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana u svetoj ispovijedi, kada svećenik u ime Krista izgovara riječi odrješenja: 'Ja te odrješujem'.'

No, uz oproštenje grijeha postoje i zaslužene 'vremenite kazne' koje u zemaljskom vremenu valja ispaštati. Ako ih se nismo oslobodili na ovom svijetu, onda ih 'nosimo kao prtljagu sa sobom u drugi život, u čistilište'.

Od svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2023., do Prikazanja Gospodinova u Hramu. 2. veljače 2024., svi vjernici koji dođu u crkve franjevačkih obitelji diljem svijeta i one crkve koje su franjevcima povjerene na upravljanje moći će zadobiti potpuni oprost.

Uvjeti za potpuni oprost su:

  1. Pohoditi franjevačku crkvu ili onu koja je povjerena franjevcima na upravljanje
  2. Biti u stanju milosti, odnosno ispovijediti se
  3. Pričestiti se
  4. Pomoliti se pred jaslicama te izmoliti molitvu na nakanu Svetog Oca (Vjerovanje, Očenaš, Zravomarijo, Slava Ocu)

Oni koji su bolesni ili ne mogu fizički sudjelovati mogu jednako primiti plod oprosta, prinoseći svoje patnje Gospodinu ili vršeći neku odobrenu pobožnost.

Za kazne koje se grijesima dobiva, Crkva iz riznice blaga koje je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem zaslužio, ima ovlast dijeliti djelomične ili potpune oproste koje se može namijeniti za sebe i za pokojne u čistilištu.

Za dobivanje potpunog oprosta Crkva postavlja i neke uvjete: potrebno je biti u stanju milosti koje se postiže preko ispovijedi i svete pričesti. Uz to, treba se pomoliti na nakanu Svetog Oca.

Za bolje razumijevanje ove dinamike potpunih oprosta, može nam pomoći biblijska slika koja opisuje razapetog Isusa između 'dvojice razbojnika'. Obojica su razbojnika, zbog zla koje su počinila, zaslužila osudu na ovom svijetu i vremenske kazne nakon smrti (u čistilištu). Lijevi razbojnik ustrajao je u zlu dok je još visio na križu. Desni se, naprotiv, ponizno pokajao i od Isusa oproštenje zamolio: 'Sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.' Njemu je Isus odmah odgovorio da će 'istoga dana biti s njim u raju' (Lk 23,39-43). U tom trenutku, dakle, desni razbojnik dobio je, ne samo oproštenje krivnje nego i potpuni oprost od vremenitih kazni koje je svojim grijesima i krivnjom zaslužio. I toga istoga dana našao se s Njim u Njegovu kraljevstvu.

 

Izvor dijela teksta: Laudato.hr