Split: Početak nove akademske godine KBF-a Sveučilišta u Splitu

Posted by

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu započeo je u ponedjeljak 25. rujna s novom akademskom godinom 2023./2024. Euharistijsko slavlje u kapeli Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu predvodio je hvarski biskup mons. Ranko Vidović u koncelebraciji s izaslanikom velikog kancelara prof. dr. sc. don Markom Trogrlićem, generalnim vikarom Franjom-Frankopanom Velićem, dekanom Fakulteta prof. dr. sc. fra Šimunom Bilokapićem, prodekanom za znanost prof. dr. sc. don Ivanom Bodrožićem, prodekanom za nastavu prof. dr. sc. fra Antom Akrapom te brojnom braćom svećenicima.

Misno slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga nakon čega je prodekan za znanost, prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić pozvao sve nazočne da se nakon mise pridruže akademskom činu.

Pozdravnu riječ nazočnima uputio je dekan Fakulteta izv. prof. dr. sc. fra Šimun Bilokapić. Na početku je pozdravio mons. Ranka Vidovića i zahvalio mu na dolasku i predvođenju svete mise, generalnog vikara don Franju-Frankopana Velića, don Marka Trogrlića, izaslanika velikog kancelara, sve profesore i djelatnike. Na poseban način izrazio je radost zbog uskoro novog velikog kancelara, novoimenovanoga splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Zdenka Križića.

U pozdravnom govoru prisjetio se profesora koji više neće predavati na fakultetu, bilo zbog pastoralnih razloga ili zbog navršene kanonske dobi, na poseban način istaknuo je djelovanje i rad fra Ante Vučkovića. Pozdravio je i novo osoblje i predavače – fra Ivana Vuletića, fra Jerka Kolovrata, Juru Ivića, Mirjanu Pinezić, Marijanu Ćuk, don Damira Šehića, fra Sinišu Balajića te istaknuo da će biti još novih predavača.

Pozdravivši sve nazočne studente, osobito „brucoše“, kazao je da je ovu godinu teologiju upisalo jedanaest studenata na filozofsko-teološkom smjeru i osam na teološko-katehetskom smjeru. Istaknuo je da na svim sveučilištima postoji tendencija pada zainteresiranosti za humanističke znanosti, no da će se u vremenu koje dolazi potruditi privući što veći broj studenata. Pozvao je sve, pogotovo novopridošle studente, da prihvate teologiju i fakultetsku zajednicu kao svoju obitelj. Istaknuo je da je obitelj mjesto gdje se na poseban način gaje vrline i vrednote koje nas grade kao ljude. Takav ambijent preduvjet je dobre filozofsko-teološke, ali i svake druge vrste naobrazbe. Takva okolina nešto je po čemu je teologija prepoznatljiva među sastavnicama Sveučilišta u Splitu.

„Na nama je da takvu percepciju zadržimo, dalje gradimo i opravdamo pred svima kao zajednica“, istaknuo je dekan.

Na kraju je još jednom izrazio dobrodošlicu „brucošima“ u nadi da su izabrali najbolji put zaželjevši da ih na tom putu prati Onaj koji je Put, Istina i Život.

„Lectio brevis“ o temi „Odgovornost za stvoreni svijet prema Edith Stein“ održala je doc. dr. sc. Mirjana Pinezić. Na kraju akademskog čina nazočnima se obratio prodekan za nastavu doc. dr. Ante Akrap. Iznio je sve važne obavijesti o predavanjima i tijeku rada u novoj akademskoj godini. Redovita nastava prema rasporedu počinje u utorak 26. rujna.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

FOTOGALERIJA