Seminar „Pravda, mir i očuvanje stvorenoga (PMOS)“ u Splitu

Posted by

Franjevački institut za kulturu mira organizira u Splitu na Trsteniku (Klerikat) od 18. do 22. travnja 2017. seminar za redovnike, redovnice i laike na temu: „Pravda, mir i očuvanje stvorenoga (PMOS)“

Zbog čega organiziramo ovaj seminar? Gotovo svaki red, družba, kongregacija i redovnička zajednica u svojim strukturama ima vijeće, komisiju ili povjerenstvo za pravdu, mir i očuvanje stvorenoga (PMOS). O potrebi integriranja tih duboko evanđeoskih vrijednosti u kršćanski i redovnički život i poslanje nema potrebe govoriti. No, specifičnost svakoga vremena iziskuje traženja najboljega način usvajanja tih vrednota u vlastiti način življenja i kršćansko-redovničkoga poslanja. Nije dakle dostatna samo dobra volje već i određene vještine i znanja. To su razlozi zašto je Franjevački institut za kulturu mira odlučio ponuditi edukaciju za ta područja življenja i djelovanja.

Komu je seminar namijenjen? Seminar je namijenjen onim redovnicima i redovnicama koji žele steći veća znanja i vještine za promicanje kršćanskih vrednota pravde, mira i očuvanja stvorenoga (PMOS-a); onima koji su ih u svojim zajednicama po službi zaduženi promicati; onim laicima koji izravno i neizravno surađuju s redovničkim zajednicama u promicanju tih vrednota.

Koji su specifični ciljevi seminara?

1. Pojasniti sadržaje PMOS-a i njihovu povezanost s 'ispravnim odnosima' i pomirenjem na svim razinama, uključujući osobne, međuljudske kao i one s Bogom i s Božjim djelom u prirodi.

2. Pokazati da je kršćansko-redovničko zauzimanje za PMOS način življenja evanđelja i promicanja Kraljevstva Božjega u današnjem svijetu, počinjući s osobnim usvajanjem tih vrednota.

3. Pomoći osnažiti kompetencije za PMOS onima koje je njihova zajednica službeno zadužila za njihovo promicanje.

4. Potpomoći izgradnju struktura i/ili poboljšati njihovu učinkovitost na provincijskim, među/nacionalnim razinama redovničkih udruženja (Unije, konferencija, VFZ, i sl.).

5. Potaknuti na umrežavanje PMOS na svim razinama, kako unutar Crkve tako i sa srodnim ustanovama i udrugama u društvu.

Voditelj seminara. Voditelj je Francisco Gearoid O'Conaire, irski franjevac koji se na različite načine već više desetljeća predano zauzima za PMOS. Na taj rad bio je izravno motiviran u svom pastoralnom radu u El Salvadoru koji je u to vrijeme (1984. – 1998.) bio u pravom društvenom neredu i nasilju. Od 1998. do 2003. bio je pročelnik Ureda za PMOS u središnjoj OFM kuriji u Rimu. Potom je četiri godine radio u svojoj matičnoj provinciji u Irskoj i magistrirao na odnosima ekologije i religije. Od 2007. – 2013. pročelnik je povjerenstva za PMOS u Rimu na razini udruženja svih muških i ženskih vrhovnih poglavara i poglavarica. Bio je vizitator dviju franjevačkih provincija u SAD-u. Sve to vrijeme održavao je brojne PMOS seminare širom svijeta, a najviše u Južnoj Americi, što je u brojnim slučajevima rezultirao uspostavom PMOS struktura na provincijskim i nacionalnim međuredovničkim PMOS komisijama. Trenutno živi i radi u Dublinu.

Mjesto i vrijeme održavanja. Seminar će se održati u Splitu, u Franjevačkom samostanu 'Otac Ante Antić', od 18. – 22. travnja. (Dolazak je 17. travnja – uskrsni ponedjeljak).

Smještaj i troškovi. Sudionici mogu naći smještaj u vlastitoj redovničkoj zajednici ili negdje drugdje u Splitu. Oni koji to ne mogu, mi ćemo, prema dogovoru, osigurati smještaj u samostanu gdje se održava seminar. Troškove dnevnih obroka za sve sudionike (u istom samostanu) pokriva Franjevački institut za kulturu mira.

Priprava za seminar. Onima koji se prijave dostavit ćemo priručnik Vodič za animatore PMOS-a, koji im, ukoliko za to mogu odvojiti vrijeme, može pomoći da lakše i aktivnije sudjeluju u seminaru.

Kako se prijaviti? Najprije Vas molimo da ne mislite samo na sebe već da o održavanju seminara informirate one za koje pretpostavljate da su zainteresirani. Prijaviti se možete putem e-mail adrese Franjevačkog instituta za kulturu mira: kultura-mira@st.t-com.hr, telefona: 021/381-011 ili mob. 098/91 97 132 (fra Bože Vuleta).

prof. dr. fra Ante Vučković, predsjednik

Preuzeto s: franjevci-split.hr
Foto: upsantamariadegliangeli.it