Seminar o kršćanskom glasu u medijima završava s radom u Splitu

Posted by

U Klerikatu na splitskom Trsteniku, u petak 30. lipnja završava komunikacijski seminar „Kršćanski glas u medijima“, koji je u organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita započeo s radom predstavljanjem programa i sudionika seminara u ponedjeljak 26. lipnja

Program seminara „Kršćanski glas u medijima“ osmislili su profesori komunikologije Danijel Labaš i Igor Kanižaj sa Sveučilišta u Zagrebu, a sastoji se od više modula kojima se pristupa temi kroz različite perspektive. Seminar je pokrenut s namjerom da po uzoru na stručna iskustva priređivača, uz oslonjenost na sličnu inozemnu praksu, polaznicama i polaznicima omogući dodatno stručno usavršavanje na području javnih nastupa, odnosa s medijima i na širokom medijskom području.

- Riječ je o jedinstvenom projektu koji katoličkim vjernicima na znanstven i stručan način pruža nova teorijska i praktična znanja o komunikacijskim vještinama potrebnima za vjerodostojno predstavljanje vjerskih sadržaja i vjerskih tema u javnosti, posebno u masovnim medijima, kazao je prof. Labaš, jedan od pokretača seminara.

Na splitskom seminaru nove su komunikacijske vještine usvajali voditelji udruga kršćanske provenijencije, predstavnici crkvenih ustanova, svećenici i časne sestre te nekolicina medijskih djelatnika.

Cilj seminara bio je ne samo analizirati i istražiti svijet medija, ukazati na današnji utjecaj medija, nego i polaznike osposobiti da – koristeći stečena znanja s najboljim stručnjacima i znanstvenicima iz Hrvatske u intenzivnome petodnevnome programu – sami u budućnosti budu sposobni ne samo javno zastupati humanističke i vjerske vrjednote, nego i steći kritički odnos i znati odabrati medije i načine kako u njima nastupati, koje teme predstaviti, kako objasniti njihovu vjersku pozadinu, upoznati se s pozitivnim i negativnim, ali i izazovnim stranama medija, te usvojiti znanja o raznim područjima medijskoga djelovanja, ali i kako predstaviti i sačuvati vlastiti vjernički identitet u novim informacijskim i komunikacijskim okolnostima u naše digitalno doba.

Na seminaru u organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira - na kojem je nazočio i dopredsjednik udruge fra Bože Vuleta - stručnjaci su i znanstvenici s različitih područja, kroz niz predavanja, vježbi, radionica, projekciju filmova i raspravu o njima, tražili od polaznika da aktivno sudjeluju te da na zadanu temu primjene što više od naučenog, a poticalo ih se i na promišljanje vjerskih tema i načina kako ih samostalno zastupati u javnosti.

Sakupljena nova znanja i iskustvo predavača - a uz spomenute Labaša i Kanižaja, s polaznicima su radili i Franjo Skoko iz Millenium promocije, te Tamara Gazdić Alerić i Marko Alerić, koji su vodili radionice jezično-stilskih vježbi - trebali bi pridonijeti razvoju kreativne platforme za nove ideje i nove načine prenošenja i svjedočenja vjere u javnome i medijskom prostoru, te se na taj način uklopiti u crkvenu ideju nove evangelizacije naše kulture i društva.

- Krajnji je cilj ovoga projekta poboljšati predstavljanje Crkve i katoličkoga nauka u medijima, kako u informativnim rubrikama i programima, tako i u radijskim i televizijskim raspravama i općenito u javnome prostoru. Sam seminar jamačno će biti doprinos novoj evangelizaciji, te pomoći katoličkim vjernicima, tj. Crkvi da izravno progovori našoj suvremenoj kulturi načinima koji su razumljivi današnjem čovjeku i njegovom senzibilitetu, zaključio je Danijel Labaš.

Izvor: www.smn.hr