Savjeti fra Ante Antića za rast u duhovnom životu

Posted by

Sluga Božji o. fra Ante Antić, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, zasigurno je jedan od naših najomiljenijih svećenika 20. stoljeća. Osobito je bio poznat po daru uvida u stanje duše i po svojim duhovnim savjetima/pismima u kojima je svećenicima, časnim sestrama i vjernicima davao smjernice za rast u duhovnom životu. Donosimo vam na 56. obljetnicu njegove smrti neke od njegovih najpoznatijih savjeta za duhovni rast:

”Kome si predao svoj život? Koji je njegov smisao? Zašto živiš? Čemu se nadaš? Kome te vodi ovo stanje? Je li Gospodin s tobom zadovoljan? U čemu je sva važnost tvoga života? Evo ti pitanja s kojima se imaš pozabaviti u ovim svetim danima i ući u sebe i promatrati sve svoje vladanje i život. Nije korist odgađati za poslije ili se nečemu nadati. Pusti ti te suvišne brige i smetnje te se više posveti svojoj duši koja ti je prva i najbliža.”

”Pustite zabrinutost i tjeskobnu brigu za mnoge stvari i poslove Ocu Nebeskome koji sve radi iz ljubavi za naše veće dobro. Ljubite ga i u mraku, u tami vaše unutrašnjosti, u nesigurnosti vaših pogleda i misli, u nestalnosti vaših koraka i u slabosti vaše volje. On je s vama, On je u vama. On je nad vama, On je uz vas. On je pred vama i za vama; zato uvijek ostanite i počivajte u Njemu.”

”Ne uznemirujte se ako odmah ne možete provesti odluke koje ste donijeli. Zna dragi Bog što nam najviše treba pa nas vježba u nepouzdanju u sebe, u poniznosti i potrebi da se molimo. Ne smijete pasti u malodušnost, nepouzdanje, duhovnu potištenost. Ako nemate one gorljivosti, onog elana koji biste željeli, htjeli, ponizite se i priznajte da ste ništa, da ne možete ništa, da ništa ne zaslužujete i da ste dostojni kazne. Poslije takve poniznosti, bacite se u naručje Božje i prikažite ljubav Božanskog Srca mjesto sebe.”

“Gdje god radite i s kim god radite, nosite svugdje Isusa, mir i dobro. Došao križ s koje god mu strane drago, primite ga kao Isus svoj križ i ponesite ga s njim svaki dan, odričući se same sebe!”

”Šutjeti:

– o sebi, to je poniznost;

– o tuđim greškama, to je ljubav;

– od beskorisnih riječi, to je pokora;

– u zgodno vrijeme i na zgodnom mjestu, to je razboritost;

– u križevima, to je heroizam.”

fra Ante Antić

Foto: Karin Grenc, fra Ante Antić