Savjet ljudima

Posted by

Kad bih bio siguran da me neće čuti i odmah poslušati ona gomila prosječnih i nedarovitih ljudi koji su i inače uvijek spremni da sebe i sve svoje uzdižu i precjenjuju, ja bih mladim i darovitim našim ljudima dao jedan savjet.

Radite, rekao bih im, svoj posao ne gledajući ni lijevo ni desno, ni iza sebe ni preda se, ali svoj cilj postavljajte visoko, i tražite malo od svijeta oko sebe (što manje to bolje!), ali mnogo od sebe i svoga djela.

Uvjeren sam da je većina nas od početka udarila sebi suviše malen i bliz cilj, i da je više i bolje mogla od onoga što je željela učiniti i postići.

Želite mnogo, težite smjelo i daleko i visoko, jer visoki ciljevi otkrivaju i umnažaju snagu u nama. Težite smjelo k savršenstvu velikih djela, a radite predano i strpljivo na ograničenim i mučnim pojedinostima bez sjajnog vidika, jeftinog samozadovoljstva i tašte veličine.

Za ciljeve svoje živite, i trošite se neštedimice na sivim i nevidljivim poslovima svakog dana i sata. Često pomišljajte da je život jači i svijet bogatiji nego što mi to u svakom trenutku možemo i pojmiti. Ne gubite iz vida da svatko od nas posjeduje neotkrivene mogućnosti, i da u hodu stječemo snagu. Htjeti daleko i željeti mnogo, kad je riječ o postavljanju nesebičnih ciljeva, nije grijeh niti je opasno.

Pogrešno je i opasno odrediti sebi suviše blisku metu, jer to znači iznevjeriti i sebe i druge, ostati dužan životu. Budite realni, strogi prema sebi pri izvođenju svake pojedinosti, skromni pri njihovoj ocjeni, ali kod postavljanja ciljeva budite hrabri i velikodušni, mislite smjelo i gledajte daleko.

Ivo Andrić

Foto: https://unsplash.com