Relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića u Splitu

Posted by

Relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića stići će u splitsko svetište Gospe od Pojišana  u nedjelju, 17. rujna u 18 sati a očekuje se nazočnost više od 30.000 vjernika, najavljeno je u srijedu, 13. rujna na konferenciji za novinare u Pojišanskom svetištu u Splitu.

Silvana Burilović Crnov iz Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije istaknula je kako je dolazak relikvija sv. Leopolda Mandića u Split veliki događaj za grad i nadbiskupiju te da je tom prigodom nadbiskup Marin Barišić uputio prigodno pismo vjernicima u kojemu, između ostaloga, ističe da je „izuzetna milost i privilegij da sv. Leopold hodočasti nama, u naš grad i Nadbiskupiju“. Splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović naglasila je kako je dolazak ovih relikvija velika čast za grad Split. "U naš grad dolazi netko vrlo poseban, to će ujedno biti i hodočašće vjernika kojima se pruža iznimna prilika za promišljanje o životu," rekla je Hrgović. Istaknula je kako će se za ovaj događaj u Splitu regulirati promet u Pojišanskoj i Zvonimirovoj ulici te je pozvala građane da poštuju regulaciju prometa.

Fra Miljenko Vrabec, župnik župe Gospe od Pojišana, pozvao je vjernike da u nedjelju, kada budu dolazili na doček relikvija sv. Leopolda Mandića koriste isključivo gradski promet te da u slučaju kiše ponesu na hodočašće kišne kabanice.

Inače, relikvije sv. Leopolda Mandića će krenuti 14. rujna iz Padove i doći će u Zadar a zatim odlaze u Leopoldov rodni grad Herceg Novi (Crna Gora) gdje će boraviti 15. i 16. rujna a potom 16. rujna odlaze u Dubrovnik, 17. rujna u Split te 18. rujna u Rijeku a 19. rujna se vraćaju u Padovu, istaknuo je fra Miljenko Vrabec.

 

U Svetište Gospe od Pojišana relikvija dolazi u nedjelju 17. rujna oko 18.00 sati.

  • Program će započeti već u 17,00 sati pripravom i pokorničkim bogoslužjem
  • U 18,00 sati je svečani doček, procesija i ulaz u svetište, molitva i počast relikvije
  • U 19,00 sati je sv. misa koju će predvoditi naš nadbiskup msgr. Marin Barišić.
  • U 20,00 sati je svečana Večernja molitva časoslova koju će sa svim prisutnim vjernicima predvoditi franjevački bogoslovi, redovnici i redovnice našeg grada.
  • Od 21,00 sat pa kroz kroz cijelu noć do jutra 18. rujna biti će bdijenje, mogućnost obilaska relikvije, molitve i pristupanja sakramentu sv. ispovijedi za sve vjernike.

Sljedećeg dana, u ponedjeljak 18. rujna:

  • U 5,00 ujutro je rana misa koju će predvoditi don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik

  • U 6,00 sati je svečana molitva Jutarnje molitve časoslova koju će sa svim prisutnim vjernicima predvoditi redovnici i redovnice grada Splita.

  • U 8,00 sati je sv. misa koju će predvoditi naš Provincijal, fra Jure Šarčević,

  • Oko 9,00 sati je molitva oproštaja i odlaska relikvije tijela u pravcu Rijeke.

 

Relikvije sv. Leopolda Mandića dolaze u Split jer su iz Zakučca u blizini Splita, odnosno kod Omiša, porijeklom roditelji sv. Leopolda - Petar Mandić i Dragica rođena Carević. "Prema nekim zapisima sv. Leopold kao mlad redovnik bio je u posjetu kapucinskom samostanu u Splitu,"  istaknuo je fra Miljenko. Objasnio je kako je prošle godine prilikom dolaska relikvija sv. Leopolda Mandića u Zagreb, kotorski biskup msgr. Ilija Janjić pozvao i zamolio da tijelo sv. Leopolda dođe i u njegov rodni grad Herceg Novi u Kotorskoj biskupiji u Crnoj Gori no "to tada nije bilo moguće ostvariti, ali je postalo moguće ove godine."

Fra Žarko Lučić, gvardijan Svetišta Gospe od Pojišana naglasio je da je sv. Leopold Mandić "svetac pomirenja." "On je svetac pomirenja i jedan od pionira ekumenizma, a mi znamo što se događalo u ratu na dubrovačkom području. Budući da se taj njegov i crnogorski narod pokajao za sve ono što su učinili, svetac dolazi da im kao sveca pomirenja donese Božje oproštenje ali isto tako da osnaži veze između našega hrvatskog i crnogorskog naroda," kazao je fra Žarko Lučić tumačeći dolazak relikvija sv. Leopolda u Crnu Goru i Hrvatsku.

U pisanom materijalu podijeljenom novinarima ističe se kako se dolaskom relikvija tijela prošle Godine Milosrđa u Zagreb i ove godine u Leopoldov rodni Herceg Novi i Crnu Goru konačno barem na kratko ispunja posmrtna želja sv. Leopolda - "da se njegove siromašne kosti prenesu među pripadnike njegova naroda - za dobrobit njihovih duša." Na novinarski upit je li dolazak relikvija sv. Leopolda u Hrvatsku i Crnu Goru doprinos prevladavanju povijesnog katoličko-pravoslavnog jaza u okolnostima kada se zagovara i posjet pape Franje Rusiji, fra Miljenko Vrabec je odgovorio kako je Leopold Mandić "želio biti apostol pomirenja kršćanskog Istoka i Zapada ali za života to nije mogao ostvariti."

Cjeloviti raspored i druge upute možete pročitati na web-stranicama Svetišta Gospe od Pojišana u Splitu.

Izvor: https://smn.hr