Proslavljena svetkovina svetog oca Franje u klerikatu na Trsteniku

Posted by

U crkvi Presvetog Otkupitelja na Trsteniku u Splitu proslavljena je svetkovina svetog oca Franje Asiškog. Svetkovini je prethodila trodnevnica u kojoj se kroz tri dana u 18, 30 molila odnosno pjevala večernja molitva časoslova. Prvog dana trodnevnice, u nedjelju 1. listopada, nakon večernje i svete mise održan je i koncert Mirka Jankova na orguljama te sopranistice Branke Pleštine Stanić. Trećeg dana trodnevnice nakon večernje molitve bio je obred preminuća u kojem se čitaju čitanja o kraju siromašnog i Kristovim ranama ranjenog Božjeg ugodnika - svetog Franje Asiškog.

Na sam dan svetkovine 4. listopada sveto misno slavlje u 11 sati predvodio je mnogopoštovani otac provincijal fra Joško Kodžoman. Inače, već tradicionalno na blagdan sv. Franje splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodi misno slavlje u kojem uz bogoslove i odgojitelje Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sudjeluju i bogoslovi s odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Budući da je nadbiskup bio spriječen doći njegove pozdrave prenio je provincijal koji je ujedno i čestitao imendan svima koji ga slave.

"U svojoj je propovijedi provincijal govorio o liku i djelu sv. Franje koji je bio „najjasniji znak Božje ljubavi“, o pravim kršćanskim vrednotama, o teškim prilikama koje su obilježile doba sv. Franje te o suvremenim kušnjama i napastima kojima je izložen postmoderni čovjek, osobito onaj koji poput sv. Franje želi autentično slijediti Isusa Krista. „Sv. Franjo je doslovno shvatio Božji glas i krenuo obnoviti crkvicu sv. Damjana. Međutim, s vremenom je shvatio svoju pravu misiju i razmjere duhovne krize Crkve toga vremena. Siromaštvo je bilo veliko te je usmjeravao svoju braću da služe najpotrebnijima. Rastući u ljubavi prema Bogu te u spoznaji i mudrosti ispunjen Duhom Božjim ono što je bilo - ljudski gledano - nemoguće, za njega je s Božjom pomoću bilo moguće“, naglasio je provincijal.

Govoreći o suvremenim prilikama u hrvatskom društvu osvrnuo se na franjevačku karizmu danas te se upitao djeluju li dovoljno prepoznatljivo? „Bog nas kuša i provocira potičući nas da premislimo načine našega djelovanja danas. Nalazimo se u franjevačkom klerikatu na Trsteniku koje je uistinu velebno zdanje koje služi svojoj svrsi. Ono je mjesto života i molitve nas franjevaca; mjesto okupljanja studenata i brojnih vjernika, prihvatilište za brojne ljude koji su na proputovanju kroz naš grad. Ono ima višestruku i socijalnu funkciju. No pitamo se je li to dovoljno? Bi li naša kuća mogla otvoriti još više i šire vrata siromašnima kojih, nažalost, ne manjka u Splitu?“, upitao je provincijal Kodžoman te dodao: "Sv. Franjo nam je dao primjer kako živjeti ljubav i Evanđelje, kako biti odlučan i ne uzlaziti u kompromise, kako oslonjen na Božju providnost širiti dobrotu. Prostora za napredovanje ima i svi možemo napraviti korak naprijed u tom pogledu." Potaknuo je sve na hrabrost, dosljednije i iskrenije služenje Bogu i ljudima.

Riječ zahvale odgojiteljima i bogoslovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa te svima nazočnima uputio je gvardijan kuće fra Domagoj Runje. Nakon misnoga slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili su druženje.

Izvor: www.smn.hr